La solicitarea Ministerului Energiei, acționar majoritar, Consiliul de Administrație al Romgaz a aprobat distribuirea în acest an a unui dividend suplimentar de 1,3 lei/acțiune, ceea ce reprezintă în total 501 milioane lei.

Această sumă se adaugă dividendelor de 1,9 miliarde de lei distribuite deja din profitul pe 2017 și din profitul reportat.

Distribuirea de dividende suplimentare vine în contextul în care statul este obligat să mai acopere din deficitul bugetar care riscă să depășească pragul de 3% din PIB. Compania energetică este astfel obligată să repartizeze acționarilor aproape tot profitul obținut, în loc să investească pentru dezvoltare.

Dată fiind foamea de bani a Guvernului, nu este exclus ca și alte companii de stat cu profit să fie obligate să distribuie dividende suplimentare pe final de an. Hidroelectrica este una dintre aceste companii.

Anul trecut, Romgaz a distribuit 93% din profitul pe 2016, plus dividende suplimentare de 747,7 milioane de lei, sumă repartizată din alte rezerve. Astfel, s-a ajuns în situația ca rata de distribuire a dividendelor în 2016 să fie de 141,2%.

La capitolul dezvoltare, Romgaz nu stă foarte bine. Are proiecte de investiții importante în plan, însă mult sub potențialul său. De altfel, nivelul investițiilor este sub cel planificat. În 2017, Romgaz a realizat doar 68,4% din programul de investiții de 1,14 miliarde lei. Un proiect important al Romgaz este realizarea centralei termoelectrice de la Iernut, iar un alt proiect este dezvoltarea noului zăcământ de la Caragele. Romgaz mai ia în calcul, de asemenea, o investiție într-o centrală electrică de 400 MW, pe gaze, la Mintia, în condițiile în care construiește deja una la Iernut de 430 MW. O altă intenție ar fi să investească 1 miliard de euro în industria chimică. Însă, toate aceste proiecte sunt foarte scumpe.

Conform unui memorandum al Guvernului, companiile cu capital de stat sunt obligate, pentru al doilea an consecutiv, să vireze acționarilor cel puțin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorărilor de pensii și salarii.

Articolul precedentRomânia pe locul doi, după Polonia, raportat la nopțile de cazare în propria țară. Croații, maltezii, ciprioții nu contează pentru turismul local
Articolul următorPrimii s-ar întoarce în țară cei 2 milioane de români care fac „du-te-vino” în Vest

Comments are closed.