Primii s-ar întoarce în țară cei 2 milioane de români care fac „du-te-vino” în Vest

Aproape 2 milioane de români fac „du-te vino” la muncă în străinătate, ei fiind primii care ar putea să se întoarcă definitiv in România.

„Interesul nostru, al antreprenorilor, este să ieşim din şablonul unei comunicări oficiale, iar eu, din punctul meu de vedere, cred că e nevoie să comunicăm deschis, să interacţionăm. Belgia poate fi pentru noi un prim proiect pe care să-l creionăm. Sunt convins că există multe alte zone de interes din punct de vedere al business-ului”, a declarat Cezar Caleap, director executiv al Asociaţiei Internaţionale a Întreprinderilor Creative din Belgia (AIICB), citat de Agerpres.

„E adevărat că Belgia sau Bruxelles-ul nu sunt atât de ofertante din punct de vedere al business-ului, dar ce vreau să spun este că avem acolo diaspora românească, este prima comunitate după belgieni. Nu ştiu dacă este o bucurie. Diaspora românească este prima comunitate şi în Italia, şi în Spania, şi în Anglia şi începe să nu mai fie în România. Ce ştiu este că, în realitate, avem aproape 7 milioane de români plecaţi în străinătate, din care nu cred că se vor mai întoarce 10% în România, să fim conştienţi de asta. În statisticile de la Ministerul de Externe am fost surprins să văd că avem români în Japonia, America de Sud şi vorbesc despre cifre reale, ale celor cu rezidenţă, în număr de 5 milioane, lucru care nu se comunică la noi corect. De asemenea, cel puţin 2 milioane de români sunt într-un du-te vino”, a explicat reprezentantul AIICB.

La rândul său, Viorel Stoica, preşedintele executiv al Asociaţiei, a menţionat că la ora actuală, în Belgia, comunitatea românească numără 170.000 de persoane, din care 48.000 în capitala Bruxelles.

„În Belgia vorbim despre o comunitate de români de 170.000 de persoane. Există acolo foarte multe familii mixte. Eu sunt mai optimist şi spun că din totalul românilor plecaţi în străinătate se vor întoarce 50% în ţară, dacă ştim să-i atragem, dacă ştim să ne plimbăm prin satele din Belgia şi să construim în România astfel de sate”, a menţionat Stoica.

Asociaţia Internaţională a Întreprinderilor Creative din Belgia ((L’Association Internationale des Entreprises Créatives) a fost înfiinţată în luna august 2018 şi îşi propune să devină un centru de reprezentare cu antreprenorii români care dezvoltă afaceri în Belgia.

Articolul precedentStatul ia tot profitul de la companiile energetice
Articolul următorRomânia, pe locul 4 în UE la creșterea volumului vânzărilor din retail

Comments are closed.