România a avut anul trecut cele mai mici prețuri ale cărnii din Uniunea Europeană, cu 37,3 % sub media la nivel comunitar, arată datele publicate, marți, de Departamentul de Statistică al Comisiei Europene – Eurostat, citat de Agerpres.

Alte state membre cu preţuri scăzute la carne sunt Polonia (cu 36,7% sub media din UE), Bulgaria (33,8% sub media UE) şi Lituania (29,9% sub media din UE).

La polul opus, țările cu prețuri mult peste media Uniunii sunt Austria (45%), Luxemburg (41% peste), Franţa (31%) şi Olanda (27%).

Pe de altă parte, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că anul trecut a crescut greutatea animalelor şi păsărilor sacrificate pentru consum cu 7,8% la ovine şi caprine şi cu 7,5% la păsări, dar s-a diminuat cu 7,5% la porcine, respectiv cu 4,8% la bovine.

În primul trimestru al acestui an importurile de carne ale României au crescut cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 118.525 de tone de carne şi organe comestibile. Exporturile, în schimb, au fost de 4,2 ori mai mici decât importurile, respectiv de numai 27.691 tone.

 

Articolul precedentOperatorii feroviari ar putea beneficia de ajutoare de stat pe modelul celor acordate companiilor aeriene
Articolul următorProgramul „Noua Casă” ar putea deveni operațional din 20 august