Prognoză sumbră. Creșterea Zonei Euro, în scădere la 1,1%

Agenţia de rating S&P Global Ratings şi-a revizuit, joi, în scădere, prognoza de creştere pentru 2019 în zona euro, până la 1,1% de la 1,6% cât estima în noiembrie, transmite Reuters.

S&P a precizat că a decis să îşi revizuiască prognozele după încetinirile înregistrate la finele anului trecut într-o serie de economii importante precum Germania şi Italia. Agenţia de evaluare se aşteaptă ca ambele ţări să înregistreze performanţe semnificativ sub media din zona euro în acest an. S&P Global mizează în prezent pe o creştere de 0,5% a Produsului Intern Brut al Germaniei şi un avans de doar 0,1% al PIB-ului Italiei. În cazul Franţei, S&P prognozează o creştere economică de 1,4%.

Cu toate acestea, S&P Global Ratings susţine că încetinirea înregistrată la sfârşitul lui 2018 şi începutul lui 2019 s-a terminat, astfel că ritmul de creştere înregistrat de zona euro ar urma să relanseze până la 1,4% în 2020 şi 2021.

„Încetinirea cererii externe şi factori interni excepţionali încep să se risipească”, subliniază S&P Global. Agenţia adaugă că scăderea continuă a ratei şomajului în zona euro, care favorizează creşterea salariilor, precum şi inflaţia redusă, pe care o vede încetinind la 1,3% în 2019 graţie scăderii preţurilor la energie, ar trebui să favorizeze îmbunătăţirea puterii de cumpărare. În plus, politica monetară acomodantă adoptată de Banca Centrală Europeană (BCE) va prelungi un curs de schimb slab al monedei euro, ceea ce va acţiona ca un amortizor în faza de încetinire a comerţului mondial.

S&P Global Ratings atrage însă atenţia asupra mai multor riscuri care planează asupra perspectivelor de creştere, precum incertitudinile cu privire la Brexit şi posibilitatea ca autorităţile americane să impună tarife vamale suplimentare pentru automobilele europene, ceea ce în opinia S&P ar putea amputa cu 0,45 puncte procentuale creşterea PIB-ului Germaniei.

Articolul precedentRomânia, împrumut record de pe piețele externe
Articolul următorPrețul gazelor, plafonat de la 1 mai 2019