Activitatea în comerţ, industrie şi servicii va creşte în perioada septembrie-noiembrie, în paralel cu o stabilitate a numărului de salariaţi în industrie, construcţii şi servicii şi cu majorarea preţurilor în comerţul cu amănuntul, arată estimările managerilor din sondajul conjunctural realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Managerii manifestă un optimism moderat privind perioada imediat următoare, septembrie – noiembrie. Sondajul conjunctural realizat de Institutul Național de Statistică arată că cele mai mari creșteri sunt anticipate în comerț, industrie și servicii.

Numărul de salariați va rămâne constant în industrie, construcții și servicii în perioada septembrie – noiembrie.

Managerii se așteaptă la păstrarea unei rate a inflație relativ ridicate, sondul conjunctural fiind pozitiv pentru majorarea prețurilor din comerțul cu amănuntul.

Managerii din industria prelucrătoare anticipează o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +11%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun tendința de creștere este substanțială (sold conjunctural +29%), urmată activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +25%) şi de activitatea de fabricare a altor mijloace de transport (sold conjunctural +21%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Pe zona construcţiilor în următoarele trei luni se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%). Managerii estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii se aşteaptă la o creştere a activităţii economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +14%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).

 

 

Articolul precedentAr putea prețul Bitcoin să scadă la 100 de dolari? (analiză)
Articolul următorPiața de capital din Romania, la un pas de a deveni piață emergentă

Comments are closed.