Situație dramatică: Cu sau fără specialiști în pesta porcină, 60% dintre mistreți trebuie uciși

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat miercuri că România nu are specialiști în pesta porcină africană (PPA), astfel că trebuie aduși din afară.

„Au venit o serie de specialiști din Danemarca, Franța, Spania. Unul dintre cei mai mari profesori ai Europei pe care il folosesc toate țările a venit aici și a analizat situația de la noi”, a spus Daea.

Este nevoie de medici veterinari strict specializați pe această boală, așa cum susține ministrul?

„Da, așa cum în lume există medici specializați în diabet, de exemplu, tot așa există și medici veterinari specializați în PPA”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România.

El spune că România are această lipsă de specialiști în condițiile în care virusul PPA a pătruns în țară relativ recent, deși el a fost semnalat prima oară acum 100 de ani, în Africa și a ajuns în Europa în anii 60, prin Portugalia, Spania, Germania.

„E un virus atipic, se manifestă diferit de la țară la țară. Dar și condițiile de proliferare sunt altele. În state ca Danemarca sau Germania nu există porci crescuți în gospodăriile populației”, a afirmat Rădulescu.

Pe de altă parte, Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, a făcut un apel la autorități.

„Cauza principală a pestei porcine africane o constituie mistrețul. În țara noastră pesta porcină africană a pătruns prin intermediul mistreților din Ucraina”, a spus Muscă.

„Rugăm organele de cercetare penală să se sesizeze din oficiu în vederea opririi sabotajului economic și a distrugerii industriei cărnii de porc, precum și tragerea la răspundere a guvernanților , care nu vor să facă demersurile necesare pentru începerea împușcarii , în totalitate, a mistreților”, a solicitat fermierul de la Curtici.

Rădulescu crede că Muscă are dreptate „numai parțial”, pentru că într-adevăr virusul a fost adus de mistreți în Delta Dunării și în nordul țării, dar nu s-a răspândit în toată țara. Totuși, președintele Asociației Fermierilor crede că „efectivele de mistreți ar trebui reduse prin vânătoare cu circa 60%”.

Articolul precedentEximBank se extinde cu trei noi agenții
Articolul următorHidroelectrica va furniza energie pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Comments are closed.