Și industria telecom critică decizia guvernului de a majora taxele și impozitele

Introducerea şi majorarea de taxe propuse în noul proiect de Ordonanţă privind instituirea unor măsuri fiscal-bugetare care vizează industria telecom sunt excesive şi vor bloca dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, avertizează Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR).

Acest punct de vedere reprezintă poziţia companiilor Orange, Vodafone şi Telekom – reunite în AOMR, a companiilor RCS&RDS şi UPC România, precum şi a celor peste 65 de firme reunite în cadrul Asociaţiei pentru Comunicaţii Electronice din România (ACER).

„Modificările propuse introduc şi majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv şi blocant pentru dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european şi naţional. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicaţii din România şi pentru toţi utilizatorii de internet fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă şi servicii de televiziune. Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puţin de două săptămâni, fără o consultare prealabilă şi fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor şi al pieţei, în ansamblu”, atrag atenţia operatorii telecom.

Potrivit sursei citate, acest proiect de Ordonanţă de urgenţă ignoră multitudinea de alte taxe şi contribuţii pe care industria le datorează bugetului de stat.

„Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activităţii operatorilor de telecomunicaţii. Întrucât comunicaţiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuţie importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al măsurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu şi lung. În repetate ocazii, industria a susţinut şi a pledat pentru nevoia de predictibilitate şi continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil şi predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la preţuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investiţiile în telecomunicaţii, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii cinci contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investiţiile şi dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării. În consecinţă, solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţiilor”, notează AOMR.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat marţi seară, la Guvern, o serie de măsuri fiscal-bugetare cuprinse într-un proiect de ordonanţă.

Printre punctele enunţate se află şi obligativitatea ca societăţile din domeniul comunicaţiilor să plătească o taxă de monitorizare de 3% din cifra de afaceri. În prezent, procentul este de 0,4% din cifra de afaceri.

Articolul precedentBursa de la Viena, lovită în plin de şocul bursier din România
Articolul următorComisia de Dialog Social discută avizul pentru TAXA PE LĂCOMIE