Şeful Consiliului Fiscal: dezechilibrele macro pun presiune pe leu

Şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a explicat la Realitatea TV care sunt motivele pentru care cursul valutar se află în cădere liberă la începutul lui 2019. 

 

Dezechilibrele macroeconomice sunt vinovate de deprecierea accelerată a leului, laolaltă cu semnalele de incertitudine care continuă să vină din zona politicilor economice.

„Eu nu aş vorbi de o „prăbuşire”, e o variaţie care nu are mare semnificaţue în pieţele financiare, fiind sub 1%. Dar există într-adevăr o presiune pe leu. Dezechilibrele macroeconomice, deficitul de cont curent la peste 4,5% din PIB anul trecut, care arată o cerere naturală de valută din partea importatorilor pentru a-şi plăti importurile, modificările intempestive la Codul Fiscal, impredictibilitatea politicilor economice – toate astea creează o stare de incertitudine şi pun o presiune naturală de depreciere a cursului”, a explicat Ionuţ Dumitru la Realitatea TV.

Deteriorarea macro a „deficitelor gemene”, cum sunt denumite deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, pun o presiune suplimentară pe leu.

Articolul precedentLa cât va ajunge cursul EURO-leu peste 6 luni
Articolul următorCarlos Ghosn s-a oferit să poarte non-stop o brăţară electronică. Ce răspuns a primit de la japonezi