Ștefan Vuza preia o mare parte din activele Oltchim Râmnicu Vâlcea prin combinatul de produse chimice Chimcomplex Borzești, la care deține pachetul majoritar de acțiuni, în schimbul a 128 milioane de euro.

Cea mai mare parte a acestei sume provine dintr-un credit acordat de VTB Europe, cu2sediul în Frankfurt, filială a băncii VTB din Rusia, controlată de către stat. Banca mamă, VTB cu sediul la Moscova, se află pe lista băncilor sancționate de SUA și Uniunea Europeană din cauza legăturilor cu Kremlinul.

VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenții din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancționată de SUA și UE pentru că a furnizat finanțarea necesară pentru operațiunea de anexare a Crimeii din 2014.

Vuza a încercat să atragă finanțarea necesară tranzacției de la mai multe bănci europene și americane, dar acestea au refuzat în cele din urmă să se implice, astfel că omul de afaceri a apelat la finanțare din Rusia. Alături de VTB Europe, un alt finanțator al tranzacției este Credit Suisse.

Rușii de la VTB au mai fost interesați de Oltchim și în 2013, când au discutat subiectul cu ministrul Economiei de la acel moment, Varujan Vosganian. Tranzacția s-a împotmolit atunci în procedurile birocratice provocate de insolvența societății.

După cumpărare, Stefan Vuza va crea Compania Română de Chimie, din care vor face parte Oltchim Râmnicu Vâlcea și Chimcomplex Borzești.

 

Articolul precedentCentenarul Unirii: Ce a însemnat anul 1918 pentru economia României
Articolul următorDupă 10 ani de la arestarea lui Madoff, 22.000 de victime primesc primii bani dintr-un fond de compensare