Victimele schemei Ponzi a lui Bernard Madoff vor primi 695,3 milioane de dolari dintr-un un fond de compensare guvernamental, a anunțat Departamentul de Justiție al SUA.

Decizia a venit cu două săptămâni înainte de împlinirea a 10 ani de la arestarea lui Madoff. Ar fi cea de a treia plată din Fondul Victimelor lui Madoff.  Acest fond este estimat ca va acumula 4 miliarde de dolari, mic în raport cu pierderile totale ale celor înșelați. Fondul victimelor megaescrocheriei a înființat în noiembrie 2013 pentru a ajuta pagubiții, în rândul cărora sunt și școli, organizații de caritate, fonduri de pensii etc.

Fondul este condusde Richard Breeden, fostul șef al Comisiei Valorilor Mobiliare.

O sumă totală de 2,77 miliarde de dolari ar urma să fie plătită către aproximativ 37 000 de victime, dintre care 22 000 nu au recuperat nimic până în prezent.

O altă sumă de 13,3 miliarde de dolari a fost recuperată de către mandatarul judecător, Irving Picard din care Picard a plătit până acum 11,28 miliarde de dolari.

Spre deosebire de Picard, Breeden plătește, de asemenea, victime care au suferit pierderi indirecte de la Madoff, cum ar fi prin investiții în fondurile speculative care i-au trimis banii. Fondurile sunt alocate atunci când cererile sunt incomplete, uneori din cauza litigiilor.

Majoritatea banilor din fondul guvernamental provin dintr-un aranjament cu Jeffry Picower, unul din investitorii care a căștigat sume uriașe din plasamentele în fondul lui Madoff,  și JPMorgan Chase & Co, principala banca depozitară pentru Madoff Investment Securities.

Breeden se așteaptă ca fondul să facă cel puțin o plată „semnificativă” în 2019.

Madoff a fost arestat pe 11 decembrie 2008, după ce le-a destăinut fiilor săi că fondul lui de investiții a fost o fraudă, iar familia sa a contactat anchetatorii.

Procurorii au estimat că 65 de miliarde de dolari s-au volatilizat. Din banii investitorilor de bună credință, Madoff a cheltuit mari sume în folosul familiei șau prietenilor sai. O parte din bani noi intrați în fond au fost utilizați pentru restituirile în decursul timpului, până la prăbușirea schemei. De asemenea a manilulat clienții cu rapoarte false pentru a-i convinge să continue să investească în fondul său fantomă. Printre victime s-au numărat si o organizație de caritate fondată de câștigătorul premiului Nobel pentru pace Elie Wiesel, actorii Kevin Bacon și Kyra Sedgwick, familia Wilpon proprietara echipei de baseball New York Mets.

Madoff, în vârstă de 80 de ani, a fost condamnat la 150 de ani inchisoare pe care o ispășește într-un penitenciar de maximă securitate din Carolina de Nord.

Judecătorul Denny Chin, acum un judecător federal de apel în New York, a denumit schema lui Madoff ca lucru „extraordinar de rău”.

Articolul precedentȘefan Vuza preia Oltchim cu bani rusești
Articolul următorCompaniile de exploare și producție petrolieră acuză modificarea netransparentă a legilor