După ce România a câștigat în instanțele internaționale procesul cu Gabriel Resources, compania a depus o cerere prin care vrea anularea deciziei Curții de Arbitraj de la New York.

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, a depus o cerere prin care solicită anularea hotărârii Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), pronunţată la 8 martie 2024, în cadrul procedurii sale de arbitraj de lungă durată împotriva României, inclusiv suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României, potrivit unui comunicat publicat luni de companie.

După cum a anunţat anterior, majoritatea unui tribunal ICSID, în faţa disidenţei puternice a unuia dintre cei trei arbitri, a respins cererile de arbitraj ale Gabriel Resources împotriva României şi a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA drept cheltuieli (”Decizia arbitrală”).

Cererea depusă la ICSID (”Cerere de anulare”) stabileşte motivele prevăzute la articolul 52 din Convenţia ICSID care justifică anularea Deciziei arbitrale. În special, cererea de anulare explică că Decizia arbitrală trebuie anulată din cauza viciilor fatale ale constituţiei tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunţat decizia majoritară, prof. Pierre Tercier şi prof. Zachary Douglas, nu aveau calităţile de independenţă şi imparţialitate pe care le cere Convenţia ICSID şi nu a dezvăluit în mod adecvat relaţiile dintre ei şi cu părţile implicate în caz, inclusiv consilierul României.

Cererea de anulare explică că, în plus, decizia majorităţii privind răspunderea este viciată fatal în multiple aspecte care necesită separat anularea ei, inclusiv excese vădite de putere prin nerespectarea legii aplicabile, multiple abateri grave de la regulile fundamentale de procedură şi omisiuni de declarare a motivelor deciziilor luate cu privire la câteva dintre cele mai fundamentale aspecte ale revendicărilor prezentate.

O acţiune în anulare este audiată şi decisă de ”un comitet ad-hoc” format din trei membri, numit de preşedintele Consiliului de administraţie al ICSID.

Gabriel Resources a solicitat Preşedintelui Consiliului de Administraţie să obţină o recomandare de la Secretarul General al Curţii Permanente de Arbitraj cu privire la selecţia membrilor comitetului ad-hoc, având în vedere preocupările privind conflictele de interese reale şi potenţiale în cadrul ICSID.

În cererea de anulare, în conformitate cu articolul 52(5) din Convenţia ICSID, Gabriel a solicitat, de asemenea, suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României.

În urma unei cereri de anulare, o suspendare provizorie a executării unei hotărâri se acordă automat, la cerere, până la constituirea comitetului ad-hoc.

Procesul de anulare prevăzut de Convenţia ICSID nu este o contestaţie a fondului Deciziei arbitrale, ci o procedură care, dacă va avea succes, ar stinge Decizia arbitrală, inclusiv cheltuielile de judecată acordate.

Lichiditate şi resurse de capital

Pe 26 aprilie 2024, Gabriel a anunţat o strângere de fonduri de până la 5,575 milioane USD (”Plasament privat”), iar pe 17 mai 2024, compania a anunţat închiderea unei tranşe iniţiale din respectiva strângere de fonduri cu venituri primite de 3,25 milioane USD.

Se preconiza ca restul plasamentului privat să se închidă la sau înainte de 3 iulie 2024, cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat aşa cum era de aşteptat.

În timp ce compania va continua discuţiile cu partea care s-a angajat anterior să participe la Plasamentul Privat, Gabriel continuă să caute şi să exploreze opţiuni alternative de finanţare.

Nu poate exista nicio asigurare că o finanţare suplimentară va fi disponibilă pentrucCompanie în orice moment sau, dacă este disponibilă, că poate fi obţinută în condiţii şi în timp util pentru nevoile companiei , arată comunicatul.

Potrivit acestuia, presupunând o suspendare a executării, aşa cum s-a menţionat mai sus şi excluzând sumele rezervate pentru taxele legale pentru cererea de anulare, compania consideră că are suficient numerar pentru a permite grupului să finanţeze cerinţele generale de capital de lucru împreună cu alte costuri semnificative estimate asociate cu continuarea procedurii de anulare la ICSID de către companie până în septembrie 2024.

Articolul precedentCarburanții s-au scumpit pentru a treia oară. Șocuri în lanț pentru șoferii români
Articolul următorProiectul de lege privind emitenţii de instrumente a ajuns de la ASF la Finanțe