Ședință de urgență la Renault pentru demiterea directorului general

Clotilde Delbos, directorul financiar al Renault, a fost numită director interimar în locul lui Thierry Bollore.

 

Consiliul de Administraţie de la grupul auto francez Renault a fost convocat în regim de urgenţă pentru înlocuirea directorului general Thierry Bolloré.

Decizia a fost luată vineri, în locul lui Bollore fiind numită interimar directoarea financiară a grupului auto, conform BBC.

Lui Thierry Bolloré, 56 de ani, i se reproşează performanţele grupului Renault, al cărui cash-flow disponibil a coborât în teritoriul negativ în primul semestru, precum şi relaţiile delicate cu partenerul japonez Nissan, care ar putea constitui un obstacol în calea renegocierii alianţei între cei doi producători auto.

În replică, Thierry Bollore a denunţat ceea ce a numit o „lovitură de forţă îngrijorătoare” posibila sa înlăturare de la conducerea Renault.

„Brutalitatea şi caracterul complet neaşteptat a ceea ce urmează să se întâmple sunt stupefiante…Această lovitură de forţă este foarte îngrijorătoare”, a afirmat Thierry Bollore într-un articol publicat joi în cotidianul Les Échos. „Singurul lucru care mi se poate reproşa este că am fost numit director general adjunct la începutul lui 2018, la propunerea lui Carlos Ghosn, în unanimitate de către Consiliul de Administraţie”, a apreciat Bolloré, adăugând că a aflat din presă despre posibila sa plecare de la Renault.

„Pe plan operaţional nu văd ce mi s-ar putea reproşa…Cer statului francez, în calitate de gestionar al bunei guvernanţe, să nu destabilizeze Renault, un simbol al industriei franceze”, a mai spus Bolloré.

O sursă din apropierea acestui dosar citată de AFP a fost foarte clară. „Fie demisionează, fie va fi revocat”, a explicat sursa, precizând că reuniunea Consiliului de administraţie de la Renault va începe la ora 08:00. Mai rămâne de discutat data plecării, în condiţiile în care procesul de căutare a unui înlocuitor nu a fost încă demarat iar între timp ar putea fi numit un interimar.

Schimbarea directorului general de la Renault vine la scurt timp după o schimbare de management la partenerul japonez Nissan, companie la care Renault deţine 43% din acţiuni. Marţi, constructorul auto japonez a anunţat numirea unui nou director general Makoto Uchida, 53 de ani, care l-a înlocuit pe Hiroto Saikawa.

Bollore era un aliat de bază al fostului preşedinte şi director general al Renault Carlos Ghosn. El i-a supărat pe oficialii partenerului de alianţă Nissan deoarece şi-a exprimat sprijinul pentru Ghosn, după ce acesta a fost arestat în Japonia, fiind acuzat de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere.

După o carieră la companiile franceze Michelin şi Faurecia, Bollore s-a alăturat în 2012 producătorului auto francez ca şef al lanţului de furnizare. A urcat rapid sub Ghosn, devenind director pentru competitivitate în 2013 şi numărul doi după Ghosn din 2018, când a fost ales director operaţional.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Articolul precedentAfacerile din industrie au scăzut în luna august cu 1,2%
Articolul următorEnel a plasat o emisiune de obligaţiuni de 2,5 miliarde euro