Se scumpesc CONCEDIILE. Sucurile, masa la restaurant, cazarea, alcoolul și țigările vor costa mai mult de la 1 iulie

Românii vor avea parte de un nou val al scumpirilor exact în perioada de vârf a concediilor. De la 1 iulie se majoreze accizele și se anuleze o serie de facilități la TVA, care afectează exact industria ospitalității. Astfel, din prima zi a lunii viitoare vor fi mai scumpe cazarea și masa la restaurant, dar și băuturile alcoolice, precum si cele care conțin zahăr. 

De la 1 iulie, băuturile care care conțin zahăr se vor scumpi, prin ridicarea facilități de plata a TVA redus, astfel încât producătorii vor fi nevoiți să plătească 19%, în loc de 9%. Reprezentanții industriei spun că măsura este discriminatorie și va duce la creșterea inflației, potrivit Realitatea Plus.

O altă măsură care ar urma să se aplice de luna viitoare și care ar avea un efect major asupra românilor este revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică.

Tot de la 1 iulie ar urma să se majoreze cu 6 bani acciza pe produsele din tutun, cu acordul industriei de profil, iar acciza pentru alcool va fi mare cu 20%.

Luni, premierul Nicolae Ciucă a confirmat și alte scumpiri care ar urma să fie operate în Codul Fiscal, pentru a majora câștigurile statului și a evita impozitarea progresivă. Astfel, ar urma să fie majorare impozitele pe dividende și pe veniturile din jocurile de noroc.