France, Toulouse, 21-04-2022. In the canteen of a Toulouse college, an agrilocal day with the chef who created a menu using only local products. Photograph by Adrien Nowak / Hans Lucas France, Toulouse, 21-04-2022. Service du repas du midi dans la cantine. Dans la cantine d un college toulousain, journee agrilocal avec le chef qui a confestionne un menu avec uniquement des produits d origine locale. Photographie de Adrien Nowak / Hans Lucas,Image: 686241557, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Românii vor avea parte de un nou val al scumpirilor exact în perioada de vârf a concediilor. De la 1 iulie se majoreze accizele și se anuleze o serie de facilități la TVA, care afectează exact industria ospitalității. Astfel, din prima zi a lunii viitoare vor fi mai scumpe cazarea și masa la restaurant, dar și băuturile alcoolice, precum si cele care conțin zahăr. 

De la 1 iulie, băuturile care care conțin zahăr se vor scumpi, prin ridicarea facilități de plata a TVA redus, astfel încât producătorii vor fi nevoiți să plătească 19%, în loc de 9%. Reprezentanții industriei spun că măsura este discriminatorie și va duce la creșterea inflației, potrivit Realitatea Plus.

O altă măsură care ar urma să se aplice de luna viitoare și care ar avea un efect major asupra românilor este revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică.

Tot de la 1 iulie ar urma să se majoreze cu 6 bani acciza pe produsele din tutun, cu acordul industriei de profil, iar acciza pentru alcool va fi mare cu 20%.

Luni, premierul Nicolae Ciucă a confirmat și alte scumpiri care ar urma să fie operate în Codul Fiscal, pentru a majora câștigurile statului și a evita impozitarea progresivă. Astfel, ar urma să fie majorare impozitele pe dividende și pe veniturile din jocurile de noroc.

Articolul precedentGuvernul majorează taxe și impozite. TVA mai mare la sucuri cu zahăr, accize mai mari la tutun și alcool, impozit majorat pe dividende
Articolul următorANAF îi avertizează pe toți românii. Ce mesaje vin pe mail, înaintea megacontroalelor care încep pe 1 iulie