România pierde iar pe mâna ecologiștilor. Romgaz, alungată din Slovacia

Romgaz va renunța la două perimetre petrolifere concesionate în Slovacia, din cauza ostilității locuitorilor din zonele de explorare.

Urmare a deciziei din luna februarie a partenerului în aceste operațiuni, grupul britanic JKX, compania românească a fost nevoită să convoace, pentru 22 mai, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor companiei, care va avea loc pe 22 mai.

Ordinea de zi a AGEA prevede „aprobarea retragerii Romgaz din cadrul perimetrelor de concesiune Snina și Medzilaborce, situate în Republica Slovacia”, precum și „aprobarea preluării cu titlu gratuit, de către Romgaz, a cotei de participare de 8,33% corespunzătoare perimetrului Svidnik care revine SNGN Romgaz SA, ca urmare a retragerii JKX din cadrul acordurilor de concesiune și de operare în comun aferente perimetrelor Snina, Medzilaborce și Svidnik”.

Pe fondul protestelor locale și în lipsa unei cooperări cu autoritățile, britanicii au anunțat într-un comunicat că stopează operațiunile derulate în Slovacia și Ungaria și se orientează către alte zone, cum ar fi Ucraina sau Rusia.

Partenerul companiei Romgaz, JKX a decis, încă din februarie, să își închidă activitățile din Slovacia. La acel moment, grupul britanic deținea licențe pentru patru perimetre – Svidnik, Medzilaborce, Snina și Pakostov, după cum scrie site-ul de specialitate infoglitz.com.

În 2017, pierderea netă a companiei JKX a scăzut cu 52,3%, până la 17,7 milioane de dolari, iar veniturile sale au crescut cu 3,5%, până la 76,4 milioane de dolari.

Societatea Romgaz a înregistrat anul trecut, conform raportului propriu, un profit net de 1,8 miliarde de lei (4,6 miliarde de dolari), mai mare cu 81,03% faţă de anul 2016, respectiv cu 830,2 milioane de lei (213,7 miliarde de dolari) şi un profit net pe acţiune de 4,81 lei, faţă de 2,66 lei în anul 2016.

Articolul precedentRăzboiul gazelor. Rusia dezbină Europa cu gazoductul Nord Stream 2
Articolul următorSe întețesc zvonurile privind dispariția Pilonului II de pensii de la 1 iulie

Comments are closed.