Prețul gazelor naturale va crește de la iarnă, când și consumul crește, în piața rezidențială, cu procentaje de până la 13%, spune Dumitru Chiseliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, în analiza trimestrială.

Însă partea cea mai proastă este că țara noastră intră nepregătită într-un nou ciclu al scumpirii combustibililor fosili. Iar aceasta ne va cost pe toți, mai devreme sau mai târziu, afirmă Chiseliță, fost director Romgaz.

Aceste majorări de preț vin după ce, doar în acest an au mai avut loc alte două scumpiri ale gazelor naturale pentru cei mai mulți dintre români.

Tendințele de preț al gazelor naturale, atât pentru gazele din producția internă, cât și pentru gazele din import care vor fi necesare în sezonul rece, dar și folosirea gazelor din depozite, vor duce la creșterea prețului gazelor naturale la populație în sezonul rece cu cca. 10%, pe baza datelor de la BRM. În baza acelorași tranzacții, derulate pe BRM, se desprinde faptul că creșterea prețurilor gazelor pentru populație, va fi mult mai mare în partea de nord a țării, aici prețul putând să crească cu cca. 13%.

Din pacate, aceste scumpiri la gaze nu sunt singurele din acest an. In luna ianuarie, facturile au mai crescut cu 8%. In plus, aproape jumatate dintre romani – adica cei care sunt clienti ai Engie Romania – au mai suportat o crestere a facturilor cu 10%, incepand din luna mai, in urma unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Cauzele care stau la baza scumpirilor anunțate sunt multiple. Printre ele se numară majorarea prețului petrolului cu peste 50% in ultimul an, care atrage scumpirea gazelor pe pietele internationale, dupa circa 6 luni. Mai sunt si alti factori, dar nu unii pe care specialist in energie sa nu-i fi putut lua in calcul pentru a se pregati pentru schimbarile din piata. Din pacate, cei care stabilesc strategiile energetice in Romania fie n-au inteles trendurile, fie n-au fost interesati sa le analizeze. Cert este ca tara noastra nu e pregatita sa faca fata scumpirilor care vor veni, spune Dumitru Chisalita, fost director al Romgaz.

„Am avut o era a gazelor ieftine, incepand ca de prin 2012 pana prin 2018. Practic, vorbim despre o perioada in care au scazut foarte, foarte mult preturile. Dar evident ca asta nu avea cum sa dureze la infinit. De aceea, foarte multe companii, dar si unele state, au folo …citeste mai departe despre „Gazele se vor scumpi cu pana la 13%. Va fi doar inceputul „erei gazelor scumpe” pentru care Romania nu e pregatita”.

Articolul precedentROBOR la trei luni, răbufnește la început de săptâmănă. Creștere de la 3,15 % la 3,24%
Articolul următorCu o rată a șomajului de 4,6%, suntem abia la jumătatea clasamentului UE

Comments are closed.