După 34 de ani, vânzările de discuri vinil în Statele Unite le-au depășit pe cele de CD. Ambele segmente au, împreună, o cotă de piață de 7%, potrivit datelor RIAA (Recording Industry Association of America) citate de techcrunch.com.

Perioada de izolare din primul val al pandemiei a ajutat ca vânzările streamingului musical, în frunte cu Spotify și Apple Music, să crească cu 12% în prima jumătate a anului, față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul abonaților pentru astfel de servicii a crescut și el cu 24%.

Cu încasări de 2,4 miliarde de dolari, streamingul online a ajuns să reprezinte 85% din piața muzicală, în timp ce downloadul digital are și el o pondere de 6%.

Segmentul vânzărilor fizice a scăzut, pe ansamblu, cu 23%, în condițiile în care discul vinil a avut totuși o creștere sensibilă, de 3,6% față de perioada similară a anului trecut. Vânzările de CD-uri au scăzut însă, cu 47,6%, ca număr de unități.

Este pentru prima dată din 1986 când încasările din vânzarea discurilor vinil le întrec pe cele generate de CD. Chiar și în urmă cu 34 de ani, cele 2 formate își împărțeau mai puțin de jumătate din piață, ponderea de 58% fiind a casetelor audio, la nivel de unități vândute.

 

Articolul precedentBursa de Valori București (BVB) a închis ultima ședință a acestei săptămâni pe verde
Articolul următorBucureștenii care au plătit taxa Oxigen își primesc banii înapoi