Schimbare la vărful Fiat. Nici cel mai longeviv manager din auto nu putut scapa de asta

Starea de sănătate a lui Sergio Marchionne, un extrem de longeviv conducător al constructorului auto Fiat-Chrysler, s-a înrăutățit în perioada recentă și a fost înlocuit din funcția de director executiv cu Mike Manley, șeful diviziei Jeep a companiei.

„Cu referindu-se la starea de sănătate a lui Sergio Marchionne, FCA (Fiat-Chrysler Automobiles) este nevoită să anunțe, cu o durere profundă că, în cursul acestei săptămâni au apărut complicații neașteptate în perioada de recuperare a d-lui Marchionne în urma intervențiilor chirurgicale suferite în perioada recentă și că starea generală de sănătate s-a înrăutățit semnificativ în ultimele ore”, se arată în declarația Fiat-Chrlysler de sâmbătă, citată de Reuters. Ca urmare, Mike Manley a fost numit ca nou CEO al companiei.

Anunțul vine cu doar câteva zile înainte ca Fiat-Chrysler să facă public raportul câștigurilor aferente celui de-al doilea trimestru din acest an. Cu toate că această tranziție de la un conducător la altul va genera o mulțime de întrebări din partea analiștilor și reporterilor, nu este de așteptat să influențeze raportul financiar al producătorului auto.

Plecarea lui Marchionne marchează sfârșitul unuia dintre cele mai de succes mandate pe care le-a avut vreodată un CEO din industria auto. Cu aproape un deceniu în urmă, Marchionne a orchestrat achiziția Chrysler, care era pe atunci într-un faliment supravegheat de guvernul SUA, de către Fiat. La acea vreme, câțiva membri ai administrației Obama au făcut lobby pentru a lăsa Chrysler să se prăbușească și să iasă definitiv din business, dar Marchionne i-a convins să accepte ca Fiat să cumpere Chrysler, salvând astfel mii de locuri de muncă în Statele Unite.

După ce a achiziționat Chrysler, Marchionne a pornit imediat reconstrucția producătorului auto, concentrându-se pe o expansiune agresivă a mărcilor Jeep și Ram și cheltuind mai puțin pe mărcile Dodge și Chrysler. Această decizie, care a coincis cu intențiile clienților auto americani, care caută mai degrabă camioane SUV și pickup-uri, a ajutat Fiat Chrysler să își dubleze vânzările pe teritoriul SUA din 2009 și până în prezent.. Marchionne a supravegheat, de asemenea, oferta inițială de vânzare pe bursă a mărcii Ferrari (deținută de producătorul Fiat), ofertă soldată cu un real succes.

În ciuda preocupărilor exprimate de fanii Ferrari cum că strategiile lui Marchionne ar deteriora brandul pe măsură ce se extind vânzările, s-a întâmplat tocmai contrariul. Aceasta a condus la o creștere spectaculoasă ale acțiuni ale Ferrari: de la debutul pe bursă, în octombrie 2015, acțiunea aproape că s-a triplat în valoare în timp ce, în ultimul an, creșterea a fost de 37%.

Articolul precedentANM a emis avertizări de furtună pentru 31 de județe
Articolul următorRăzboiul comercial SUA contra restul lumii, pierderi uriașe: 437 mld dolari

Comments are closed.