Războiul comercial SUA contra restul lumii, pierderi uriașe: 437 mld dolari

Schimburile de taxe dintre SUA, pe de o parte, și Uniunea Europeană, respectiv China, pe de altă parte, afectează economia mondială.

Fondul Monetar Internaţional i-a avertizat pe liderii G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) că recenta escaladare a tensiunilor comerciale între SUA, China şi UE va afecta semnificativ creşterea economiei mondiale, transmit DPA, Kyodo şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Impactul actualelor măsuri asupra economiei, în cel mai rău scenariu, este în jur de 0,5% din PIB-ul global”, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

Produsul Intern Brut (PIB) global a fost în 2017 de 79.300 miliarde de dolari, conform estimărilor FMI, iar nivelul proiectat pentru anul 2018 este de 87.510 miliarde de dolari.

Așadar impactul războiului comercial ar fi de 396,5 miliarde de dolari, raportat la PIB-ul de anul trecut și de 437,5 miliarde de dolari, raportat la PIB-ul global din 2018, după cum rezultă din calculele efectuate de realitateafinanciara.net.

Anul trecut, potrivit estimărilor CIA, cea mai mare economie a lumii, SUA, au înregistrat un PIB de 19.360 miliarde de dolari (aproximativ 24% din PIB-ul global), iar Uniunea Europeană – 17.110 miliarde de dolari (circa 22% din PIB-ul global). China a avut în 2017 un PIB de 11.940 miliarde de dolari (15% din PIB-ul global).

Scenariile Fondului

Fondul Monetar Internaţional a analizat diverse scenarii în urma anunţului preşedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale la importurile de oţel şi aluminiu dar şi la alte bunuri.

Deşi impactul negativ al războiului comercial va fi resimţit în toate statele, SUA vor fi în special afectate din cauza tarifelor vamale impuse ca represalii de alte ţări, susţin experţii FMI.

În perioada 21-22 iulie se desfăşoară la Buenos Aires (Argentina), reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G20, care analizează ameninţările care planează asupra creşterii mondiale, în special de riscurile unui război comercial şi criza din ţările emergente.

Noi taxe

Săptămâna trecută, Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care ameninţă să le taxeze din septembrie. Noua listă de produse include diverse produse alimentare, chimice, minereuri, tutun, electronice, produse de papetărie.

Vineri, Donald Trump a declarat că este pregătit să impună noi tarife vamale pentru importuri din China în valoare de 500 miliarde dolari, ameninţând să escaladeze actualul conflict comercial cu statul asiatic şi trimiţând unde de şoc pe pieţele financiare globale.

Decizia Washingtonului vine după ce în prima săptămână din iulie SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

Avertismente de la G20

Participanţii la reuniunea G20 au avertizat că sporirea tensiunilor comerciale şi normalizarea politicilor monetare în economiile majore reprezintă principalele riscuri la adresa economiei globale, a afirmat ministrul brazilian de Finanţe, Eduardo Guardia. Acesta a explicat că miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G20 au discutat despre necesitatea continuării reformelor pentru a-şi proteja economiile, în special în statele emergente, care s-au confruntat în ultimele luni cu o depreciere semnificativă a monedelor lor.

Washingtonul nu ar trebui să impună tarife vamale de dragul eliminării deficitului său comercial, le-a declarat jurnaliştilor ministrul nipon de Finanţe, Taro Aso. Acesta a cerut Chinei să-şi sporească transparenţa politicii sale valutare.

Normalizarea politicii monetare în ţările dezvoltate a creat presiuni în urma ieşirilor de capital din China şi alte economii emergente, a declarat oficialul nipon.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

Articolul precedentSchimbare la vărful Fiat. Nici cel mai longeviv manager din auto nu putut scapa de asta
Articolul următorNeîncredere din partea investitorilor pentru producătorii de gaze naturale. Ce va urma pentru piața de la București?

Comments are closed.