După ce România a condus topul creșterii economice în Europa, se pare că nu ne mai țin bateriile. Resursele unei creșteri bazate strict pe consum și-au arătat limitele în UE.

 

România se situează abia pe locul 11 în UE, cu un avans de 0,7% în trimestrul patru din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate joi de Oficiul de Statistică al UE (Eurostat).

Ritmul de creştere consemnat de economia românească în ultimele trei luni ale anului trecut este inferior avansului înregistrat de Estonia (2,2%), Lituania (1,3%), Letonia şi Suedia (ambele cu 1,2%), Cipru (1,1%), Ungaria (1%), Cehia (0,9%), Bulgaria, Slovacia şi Slovenia (0,8%).

Finlanda, Danemarca şi Spania au înregistrat de asemenea o expansiune de 0,7% în trimestrul patru din 2018, comparativ cu precedentele trei luni.

Germania, cea mai mare economie europeană, a avut o creştere zero în trimestrul patru din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce Grecia şi Italia au înregistrat un declin de 0,1%. Nu sunt disponibile datele pentru Irlanda, Luxemburg şi Malta.

Creșterea de 4% de anul trecut, modestă în contextul dat

În ritm anual, în trimestrul patru din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, economia românească a înregistrat un avans de 4%, situându-se pe locul 5 în UE.

După ce, timp de mai multe trimestre, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în ultimul trimestru al anului trecut, avansul economiei româneşti a fost mai mic decât cel înregistrat de Letonia (5,6%), Ungaria (4,9%), Polonia (4,6%) şi Estonia (4,3%).

Slovacia a înregistrat de asemenea o expansiune de 4% în trimestrul patru din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017.

Toate statele care au raportat datele către Eurostat au înregistrat creştere economică în trimestrul patru din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, exceptând Italia, care a stagnat.

Articolul precedentDupă ce criterii își cumpără românii mașini second hand
Articolul următorLista cu paradisurile fiscale, în aer. Comisia Europeană tot încearcă încropirea ei