Comisia Europeană va revizui lista sa neagră împotriva spălării banilor în aşa fel încât să-şi asigure sprijinul statelor membre, a declarat joi comisarul european pentru justiţie Vera Jourova, relatează dpa.

Într-o lovitură dată Comisiei, statele membre au respins oficial joi un proiect de propunere care cuprindea 23 de state şi jurisdicţii care nu ar face suficient pentru a combate spălarea banilor şi finanţarea terorismului.

Propunerea „nu a fost întocmită în urma unui proces transparent şi flexibil care stimulează activ ţările afectate să întreprindă acţiuni decisive, respectând în acelaşi timp dreptul lor de a fi ascultate”, au afirmat statele membre.

Jourova a spus că este „dezamăgită”, dar s-a angajat că executivul comunitar se va întoarce la statele membre pentru a aborda preocupări concrete. Acest efort va duce la o listă „care nu va fi pusă sub semnul întrebării”, a adăugat ea.

Printre numele de pe lista contestată sunt Arabia Saudită, patru teritorii americane – Samoa Americană, Guam, Porto Rico şi Insulele Virgine Americane -, Panama şi mai multe state devastate de războaie, precum Afganistan, Irak, Siria şi Yemen.

Comisia este obligată să întocmească o astfel de listă în baza reglementărilor de combatere a spălării banilor adoptate în ultimii ani. Propunerea urmează să prevadă ca instituţiile financiare europene să aplice verificări suplimentare pentru tranzacţiile care implică clienţi şi instituţii din teritoriile incluse pe listă.

Însă lista propusă a fost primită cu critici, inclusiv din partea SUA, Arabiei Saudite şi Panama.

Atât Vera Jourova cât şi purtătorul de cuvânt şef al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, au respins afirmaţia că procesul folosit în elaborarea listei a fost unul cu carenţe şi au afirmat că statele membre au fost deja consultate asupra metodologiei folosite pentru întocmirea propunerii.

Comisia a asigurat „cel mai înalt nivel de transparenţă” când a întocmit lista, a spus Schinas.

Articolul precedentS-a terminat visul frumos. Guvernul României să privească atent acest grafic
Articolul următorOUG 114 scumpeşte semnificativ costurile autostrăzilor