Roșu pe Wall-Street: cresc dobânzile, JP Morgan prezice un război comercial complet SUA-China

Principalii indici nord-americani se situau puternic în teritoriu negativ, la finalul sesiunii de tranzacționare, ca urmare a unui complex de factori cu caracter negativ asupra piețelor.

Indicele Dow Jones a închis la 26.627 de puncte, pe minus cu 0,75%, S&P500 a scăzut la 2.901 puncte, adică -0,82 %, în timp ce indicele Nasdaq Composite de tehnologie a plonjat cu 1,81%, la 7.879 de puncte.

În afară de faptul că randamentele titlurilor de stat americane, pe multiple scadențe, au consemnat creșteri importante, spre exemplu cele la 10 ani ajungând la 3,2%, maximul ultimilor 7 ani, afirmațiile făcute de oficialii JP Morgan au pus „paie pe foc” și au contribuit suplimentar la scăderea burselor.

Gigantul bancar JP Morgan devine din ce în ce mai pesimist în legătură cu conflictul comercial dintre S.U.A. și China. Compania a retrogradat ratingul acțiunilor chinezești la neutru de la overweight, prognozând că războiul comercial, din ce în ce mai amplu, dintre SUA și China va afecta economia Chinei anul viitor.

„Un război comercial complet devine noul nostru scenariu de bază pentru anul 2019”, a afirmat Pedro Martins Junior, strateg pe piețe emergente, într-o notă adresată clienților. „Nu există semne clare de atenuare a confruntării dintre China și SUA pe termen scurt”, citat de CNBC.

Luni, consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat că discuțiile cu China în ceea ce privește un acord comercial nu progresează.

Cele mai recente tarife impuse de Casa Albă, de 10 procente, asupra importurilor din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, au intrat în vigoare săptămâna trecută. Președintele Donald Trump, într-o declarație din 17 septembrie, a declarat că tarifele vor crește până la 25% pe 1 ianuarie.

Analistul JP Morgan estimează că creșterea PIB-ului Chinei ar putea fi afectată negativ cu 1 punct procentual ca urmare a noilor tarife vamale impuse, presupunând că „nu se vor lua măsuri de contracarare”.

„Tarifele mai mari au un efect de comprimare a marjelor de profit din producția chineză, reducând stimulentele investiționale și angajările, aspecte care vor pune presiune apoi pe consum ca urmare a reducerii veniturilor”, a spus el.

Pe cale de consecință, piața de capital din China nu va mai performa în linie cu estimările de până acum. Drept urmare, J.P. Morgan și-a redus ținta de preț pentru finele anului a indicelui MSCI China la 85 de la 95, valoarea precedentă.

Articolul precedentREVISTA PRESEI – „Dacă vreţi să extrageţi gazele din Marea Neagră, profitabil şi raţional începeţi acum, nu mai târziu”
Articolul următorBitcoin, sursă de finanțare pentru activități ilegale de dezinformare

Comments are closed.