Bitcoin, sursă de finanțare pentru activități ilegale de dezinformare

Un rechizitoriu recent publicat de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite acuză șapte presupuși agenți ruși de informații de utilizare a criptovalutelor ca parte a unei scheme ample de „influență și dezinformare”.

Guvernul american susține că Aleksei Sergheievici Morenets, Evgenii Mikhailovici Serebriakov, Ivan Sergeievici Yermakov, Artem Andrepeiich Malîșev, Dmitrii Sergheievici Badin, Oleg Mikhailovici Sotnikov și Alexei Valerevici Minin sunt membri ai agenției rusești de intelligence și au fost hackeri în rețele de calculatoare utilizate de oficiali ai organizațiilor antidoping și sportive, precum și ai grupurilor care investighează presupusa folosire a armelor chimice de către Rusia.

Pentru a-și ascunde urmele au fost folosite criptovalute, Bitcoin fiind specificat in mod expres în rechizitoriul menționat, care poate fi citit integral aici.

Documentul citat de coindesk.com prevede că: „În acele cazuri în care conspiratorii au cumpărat infrastructuri de hacking, plățile au fost făcute utilizând o rețea complexă de tranzacții care implică operațiuni de cont cu nume fictive și criptomonede tipice folosite, cum ar fi Bitcoin, pentru a-și ascunde identitatea și intențiile”.

În plus, deși conspiratorii utilizau o varietate de valute, inclusiv dolari americani, Bitcoin era forma principală de plată pentru achiziții, inclusiv pentru cumpărarea de servere și înregistrarea de domeniilor, potrivit oficialilor din SUA.

Multe dintre aceste plăți au fost făcute către companii cu sediul în SUA și „utilizarea Bitcoin a permis conspiratorilor să evite relațiile directe cu instituțiile financiare tradiționale, permițându-le să se sustragă și mai mult de la controlului identității și al surselor fondurilor”.

De asemenea, conspiratorii începuseră să își mineze singuri criptomonedele, ca parte a unui efort de a genera noi surse financiare, potrivit aceluiași rechizitoriu.

Rechizitoriul indică faptul că anchetatorii au reușit să urmărească calculatoarele utilizate pentru a iniția tranzacții cu Bitcoin, menționând că inculpații au efectuat plăți în Bitcoin de la aceleași computere folosite pentru a desfășura o activitate de „hacking”.

Deși cazul nu a fost direct legat de investigația în curs de desfășurare a presupuselor interferențe rusești în alegerile prezidențiale din 2016, John Demers, procurorul general adjunct al diviziei de securitate națională a Departamentului de Justiție a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că trei dintre inculpați au fost acuzați anterior exact pe baza acelorași dovezi. În acel moment, inculpații respectivi au fost acuzați de folosirea criptovalutelor pentru finanțarea și facilitarea activităților presupus ilegale.

Articolul precedentRoșu pe Wall-Street: cresc dobânzile, JP Morgan prezice un război comercial complet SUA-China
Articolul următorEvazioniștii români dintr-o rețea transfrontalieră, în atenția OLAF

Comments are closed.