Romgaz, al doilea producător de gaze naturale, a avut un profit net de 978 milioane lei, cu 10% mai mic decât în aceeași perioadă din 2017, din cauza creșterilor redevențelor.

Scăderea profitului cu 10% în primul semestru din 2018, comparativ cu același semestru din 2017, vine pe fondul creșterilor veniturilor cu 5,1%, până la 2,44 miliarde lei, datorită unor prețuri mai bune, și a unei majorări de producție de 3,2%, de 2,64 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Profitul operațional (EBITDA) s-a redus cu 11,2%, la 1,16 miliarde lei, rata profitului EBITDA s-a redus la 47% din cifra de afaceri, cu 14,2% mai mică decât în primele șase luni ale anului trecut.

Aceasta înseamnă că, la venituri şi producţii mai mari, Romgaz a realizat un profit mai mic, iar principalul motiv este determinat de creşterea cheltuielilor cu taxele plătite statului român, mai precis a redevenţelor. Din luna februarie, companiile energetice plătesc redevența (între 3% şi 13%, funcţie de puterea zăcământului) raportat nu la preţul gazului vândut în ţară, ci la preţul spot, calculat ca medie lunară, de la bursa de la Viena, Central European Gas Hub (CEGH).

Cotația gazului la bursa de la Viena este mai mare decât cea din România, astfel că Romgaz a plătit, în plus, în contul redevenţei, 57,5 milioane de lei, în total 192 de milioane de lei, în primele şase luni ale anului.  Deoarece a plătit redevenţa la un preţ de referinţă mediu de 1.007 lei pentru 1.000 mc de gaze naturale, mai mare cu 38% faţă de nivelul de 730 de lei, preţul din primul semestru al anului trecut.

În plus, compania a plătit în plus 60 de milioane de lei impozit asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor natural. De asemenea, “schimbarea politicii contabile prin care cheltuielile de explorare pentru prospecțiuni seismice, studii geologice, geofizice și alte lucrări similare sunt trecute pe cheltuială în momentul efectuării lor și nu mai sunt capitalizate a dus la înregistrarea unor cheltuieli de explorare de această natură în Semestrul I 2018 de 50,7 milioane lei, iar în perioada similară a anului trecut 3,1 milioane lei”, deci a plătit şi la acest capitol 47,6 milioane de lei în plus.

O altă cauză, de data aceasta pe partea de minus la venituri, se referă la “scăderea producţiei de energie electrică, ca urmare a condiţiilor nefavorabile din piaţă, ceea ce a dus la diminuarea cu 49% a cifrei de afaceri şi cu 99% a rezultatului înregistrat pe acest segment”. Centrala de la Iernut, operată de Romgaz, a produs doar 466 GWh de energie electrică în prima jumătate de an.

Romgaz a trebuit să mai suporte şi diminuarea cu 26% a tarifelor de înmagazinare aprobate de ANRE, aplicate începând cu data de 1 aprilie 2018, ceea ce a redus din venituri.

Articolul precedentIsărescu, decizie bizară: Directorul de HR al BNR, reprezintă România la FMI
Articolul următorAlka investește 11,5 milioane euro într-o nouă fabrică la Ploiești

Comments are closed.