Piața de carte atinge în 2018 maximul ultimilor 7 ani, cifra totală de afaceri a editurilor și comercianților de cărți depășind 1 miliard de lei.

Numărul foarte mare de vizitatori de la Bookfest, în creștere față de 2017, a confirmat faptul că literatura – beletristică, de dezvoltare personală sau de business – își păstrează terenul chiar și în contextul în care Internetul și noile tehnologii ne impactează viața din ce în ce mai mult.

Este un fapt demonstrat și de rezultatele financiare ale companiilor implicate pe aceasta piață.

Profit de peste 100 mil. lei

Cifra de afaceri a editurilor și comercianților de cărți din Romania va depăși în acest an nivelul de 1,11 miliarde lei, cu 16,2% peste nivelul din 2012, potrivit estimărilor companiei de business information KeysFin.

Pe fondul consolidării afacerilor, editorii și comercianții de carte și-au optimizat cheltuielile, astfel că profitul sectorului s-a dublat din 2012 până în prezent, de la 51,3 milioane lei la peste 100 milioane lei, cifră prognozată privind evoluția din 2017.

Radiografia business-ului din acest domeniu arată că numărul firmelor s-a păstrat constant în aceasta perioada, în jurul a 1.000 de edituri și 350 de comercianți. Și numărul angajaților s-a mentinut, în jurul a 5.000, cu mici fluctuații de la an la an, forța de muncă fiind împărțită aproape egal între edituri și lanțurile de librării.

„Piața de carte din România a evoluat foarte mult în ultimii ani. Această evoluție vine pe fondul eforturilor semnificative făcute de edituri și librării în scopul dezvoltării unei oferte atractive: de la traducerile din ce în ce mai multe de literatură sau non-fictiune straină contemporană, lansările de noi autori străini sau cărți simultan cu marile orașe ale lumii și mai ales dezvoltarea aproape de la zero a unui segment devenit deja foarte puternic în prezent: cartea pentru copii”, au declarat experții de la KeysFin.

„Pe de altă parte, creșterea economică înregistrată de România în ultimii ani nu a reușit să stimuleze în mod semnificativ piața de carte, aceasta ramânând la un nivel relativ constant. Putem spune că procesul este mai degrabă inversat: nivelul de educație, cultura stau la baza unei creșteri economice sustenabile pe termen lung, semn că piața a atins un nivel de maturitate”, au mai spus aceștia.

În prezent, în foarte multe localități din România, atât din mediul rural, cât și din orașele mici, nu există nicio librărie. În intervalul 2012-2016 la nivel național s-a înregistrat o scădere cu aproximativ 20% a numărului de comercianți. În 2016 cei mai mulți comercianți de carte se aflau in București – 21% din totalul la nivel național.

Topul editorilor

Piața cărții din România este concentrată, în prezent, în mâinile câtorva jucători care au avut forța financiară să se extindă și să dezvolte lanțuri de producție, respectiv librării.

Topul editorilor de carte este condus, potrivit datelor financiare din 2016, prelucrate de KeysFin, de Grupul Editorial Art SRL, cu o cifra de afaceri de 38,2 milioane de lei, companie urmată de Grup Media Litera SRL (26,6 milioane lei), Tarsago Romania SRL (25,3 milioane lei), Polirom SA (23 milioane lei), Humanitas SA (19,3 milioane lei) și Lotus Publishing SRL (17,2 milioane de lei).

Primii 10 jucători din piață au realizat 36% din totalul cifrei de afaceri de pe piața editurilor, evaluată în 2016 la 585,3 milioane de lei.

Topul comercianților

În topul comercianților de cărți, cel mai important jucător este  Direct Client Services SRL (Cărturești), a carui cifră de afaceri de 87,1 milioane de lei reprezintă aproape o treime din cifra de afaceri a comercianților de carte din Romania.

Urmează în clasament Compania de Librării Bucuresti SA (45,6 milioane lei), BLOR Retail SA (Diverta) (45,6 milioane lei), Libris SRL (27,4 milioane lei), Sedcomlibris SA (19,7 milioane lei), One Distribution Company SRL (18,2 milioane lei) și Libăariile Humanitas SA (17,5 milioane lei).

Primii 10 jucători domină această piață, înregistrând afaceri de 299,5 milioane lei, care reprezinta 63% din totalul afacerilor din comerțul cu carte.

Articolul precedentSăptămâna băncilor centrale. Sunt așteptate decizii importante
Articolul următorRomânia, mai multe proiecte de investiții străine decât Ungaria. Vezi topul

Comments are closed.