Românii – săracii Europei în autostrăzi și cei mai săraci în mașini

Suntem țara cu cele mai puține mașini la mia de locuitori din UE, dar datele oficiale și studiile recente arată că parcurgem un trend ascendent la acest capitol.

Uniunea Europeană avea, în 2016, o medie de 505 mașini la mia de locuitori. Dintre țările membre, pe primul loc la acest capitol se situează Luxemburg, cu 662 automobile la 1.000 de locuitori, urmată de Italia (625), Malta (615), Finlanda (604) și Cipru (595), informează un comunicat publicat luni de Eurostat.

La polul opus se află România (261 mașini la mia de locuitori conform datelor pe 2015, cele mai recente), Ungaria (338), Letonia (341), Cipru (595).

Sursa: Eurostat

Numărul autoturismelor din țara noastră parcurge însă un trend ascendent.

48.000 de autoturisme noi au fost înmatriculate în România, în primele cinci ale anului, în creştere cu circa 30% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, cele mai multe fiind Dacia, cu 12.591 de unităţi (+39,30%), Ford (3.927 unități creștere de 14,39%), arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Parcul auto din România ajunsese, la finele anului 2017, la peste 7,635 milioane de unităţi, din care peste 1,320 milioane de vehicule erau înmatriculate în Bucureşti.

Românii se bazează din ce în ce mai mult pe maşinile personale pentru activităţile în familie, iar timpul petrecut pe patru roți este considerat unul prețios.

Acestea sunt concluziile desprinse dintr-un studiu privind stilul de viaţă al familiilor moderne din mediul urban realizat recent de compania de cercetare de piaţă ISRA Center.

Şoferii din mediul urban spun că maşina personală are un rol important în petrecerea timpului cu familia, iar românii se bazează din ce în ce mai mult pe maşinile personale pentru activităţile în familie, potrivit studiului.

Totodată, 70% dintre familii ascultă muzică sau îşi fac planuri de week-end, împreună, în maşina personală, în drum spre şcoală sau grădiniţă, iar 43% pleacă în weekend cu maşina familiei cel puţin o dată pe lună.

În plus, 39% fac vizite rudelor sau prietenilor cel puţin o dată pe săptămână, 77% folosesc maşina cel puţin o dată pe săptămână pentru a merge la cumpărături cu familia.

Articolul precedentCu o rată a șomajului de 4,6%, suntem abia la jumătatea clasamentului UE
Articolul următorRCS&RDS primește aprobare, din nou, pentru suprataxa de roaming

Comments are closed.