Românii cu credite bancare pentru locuință, sunt ”prizonierii propriilor aspirații.” Dar nu toți

Într-o formulare ”neortodoxă”, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, spune că persoanele ce și-au cumpărat o locuință cu credit nu au devenit robii băncilor, ci sunt victimele propriilor lor dorințe.

”Se spune că cei care și-au luat case au devenit robii băncilor. Nu e adevărat. Ei au devenit prizonierii propriilor aspirații”, spune cel mai longeviv guvernator din Europa.

Guvernatorul nu a precizat dacă această constatare este un reproș adresat persoanelor care au întâmpinat dificultăți în restituirea împrumuturilor, celor ce se tem de majorările succesive ale ROBOR (dobanda de referință la creditele în lei cu dobândă variabilă) sau politicienilor care au ”atribuit” permantent României un risc de țară major, fapt ce a indus marje mari în calculul riscurilor băncilor, aplicate clienților peste ROBOR (alături de comisionele bancare, unele aplicate abuziv).

Guvernatorul a prezetat, joi, Raportul privind stabilitatea financiară în care este evidențiată ”creșterea riscului de nerambursare a creditelor”.

”Acest lucru are multe cauze, inclusiv câteva inițiative legislative neinspirate. În raport veți mai găsi elemente legate de creditul pe termen lung. Băncile dau credite pe 20-25 de ani. S-a ridicat problema dacă băncile pot da credite pe asemenea termene”, arată raportul.

Rămâne o întreabare nepusă în conferința de presă de azi. În țara construită pe credit, în SUA, o asemenea declarație ar fi putut veni din partea unui oficial FED?

Altel sunt utile și citatele din fondatorul Băncii Naționale, Eugen Carada: 1. ”Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor”. 2. ”Dacă ai înşelat vreodată o unitate de credit, ea este pentru tine o fântână secată.”

Articolul precedentIsărescu avertizeză: Perioada dobânzilor mici a trecut. Nu se știe unde se va opri scumpirea creditelor
Articolul următorCuminţenia Pământului a plecat de la Muzeul de Artă. Cât costa asigurarea

Comments are closed.