„Perioada dobânzilor negative și a dobânzilor foarte mici s-a încheiat. Din acest punct de vedere nu este corect să se facă comparații și că ROBOR este la noi recorduri. Dobânzile în România sunt încă scăzute și nu știm unde se va încheia noul ciclu a spus guvernatorul BNR”, Mugur Isărescu.

Atenționarea este cât se poate de serioasă și anunță o înăsprire graduală a politicii monetare despre care „nu știm unde sa va încheia”. Cu alte cuvinte nu știm cât de mult vor crește dobânzile și nici cât va dura până vor scădea din nou.

Deocamdată Fed, banca centrală a SUA, a majorat la 2% (pentru a doua oară anul acesta) dobânda cheie, iar Banca Centrală Europeană se pregătește să încheie finanțările statelor din zona euro prin achizițiile de obligațiuni. Tradus, BCE se pregăteste să opreasca tiparnița de euro.

„FMI consideră stabilitatea financiară un bun public. Noi am mai spus că stabilitatea financiară este ca sănătatea – îți dai seama de importanța ei abia atunci când o pierzi.  Ne-am dat acordul pentru publicarea nu doar a Raportului FMI ci și a notelor tehnice suplimentare, considerând că transparența e foarte importantă”, a concluzionat Mugur Isarescu.

Articolul precedentRobor la 3 luni stagnează, la 6 luni crește la 3,02%
Articolul următorRomânii cu credite bancare pentru locuință, sunt ”prizonierii propriilor aspirații.” Dar nu toți

Comments are closed.