​Comisia Europeană a demarat joi două proceduri de infringement împotriva României, pentru întârzieri în transmiterea strategiei pe termen lung privind performanța energetică a clădirilor, precum și nerespectarea normeleor europene privind stocurile de urgență de țiței și produse petroliere.

La primul capitol, înștiințări similare au mai primit alte 13 state UE, plus Regatul Unit al Marii Britanii, în timp ce avertismentul privind siguranța petrolieră vizează, pe lângă țara noastră, Bulgaria și Cehia, potrivit comunicatului executivului european

Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere României, Belgiei, Bulgariei, Croației, Greciei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei și Regatului Unit deoarece nu au transmis strategiile lor naționale de renovare pe termen lung.

Statele vizate aveau termen până pe 10 martie 2020 să transmită strategii de renovare pe termen lung, în care să prezinte calea, măsurile de politică și finanțare a mobilizării necesare pentru decarbonizarea până în 2050 a parcului imobiliar existent.

Sectorul construcțiilor este cel mai mare consumator de energie din Europa și este responsabil pentru 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate în UE. Până în prezent, doar 14 state membre au transmis strategiile lor.

Celelalte state au la dispoziție două luni pentru a-și îndeplini obligațiile juridice. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

De asemenea, Comisia Europeană a trimis scrisori de punere în întârziere României, Bulgariei și Cehiei, solicitându-le să ia măsuri pentru a asigura aplicarea integrală a legislației UE privind stocurile petroliere.

Statele membre trebuie să mențină stocuri minime de țiței și/sau de produse petroliere echivalente cu cel puțin 90 de zile de importuri nete zilnice medii sau cu 61 de zile de consum intern zilnic mediu, oricare dintre cele două cantități este mai mare. Directiva trebuia să fie transpusă în legislațiile naționale încă din 2013.

Comisia a observat că cele trei state membre nu și-au îndeplinit în mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligația de a menține stocuri de urgență minime de țiței. Astfel, Comisia a concluzionat că nivelul mic al stocurilor observat nu se datorează unor circumstanțe excepționale, ci reprezintă mai degrabă o nerespectare structurală a directivei. Statele membre în cauză au de acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Astfel de decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Articolul precedentLovitură pentru firme: lipsa casei de marcat inteligente, amendată din prima cu 8.000 -10.000 de lei
Articolul următorRomânia, avertizată că n-a luat măsuri de combatere a fraudelor cu fonduri europene