Guvernul a eliminat, recent, nedotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic, de pe lista contravențiilor care erau sancționare cu avertisment la prima abatere. În aceste condiții, firmele și comercianțiinu-și iau case noi de marcat vor risca o amendă între 8.000 și 10.000 de lei și suspendarea temporară a activității, potrivit avocatnet.ro.

Proiect de hotărâre a Guvernului care modifică lista contravențiilor pentru care se aplică legislația prevenirii a fost adoptat vinerea trecută, după ce s-a aflat de trei ori în dezbatere publică în perioada 2019 – 2020.

Potrivit inițiatorilor, măsura a fost luată pentru că achiziția și instalarea aparatelor cu jurnal electronic nu se fac în ritm mai alert.

În plus, după ce de la 1 iulie anul acesta a început procesul de conectare a caselor de marcat la jurnalul electronic al ANAF, comercianții și prestatorii de servicii își pot recupera indirect costurile cu casele de marcat cumpărate din 2018 și până în prezent.

Potrivit legislației în vigoare, amenzile pentru neînlocuirea caselor de marcat sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. În plus, firmelor le sunt confiscate sumele nejustificate și li se suspendă activitatea până-și schimbă casele de marcat și achită amenzile. Pentru a intra în vigoare, proiectul hotărârii de guvern trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Articolul precedentComerțul cu amănuntul a crescut în octombrie. Cîțu: Am depășit perioada grea din primăvară
Articolul următorRomânia, proceduri de infingement pentru performanța energetică a clădirilor și siguranța stocurilor petroliere