România, o forță în industria tutunului. Noi creștem producția, Europa scade

Clasată în Top 3 cei mai mari producători de țigarete din UE, România pare o „insulă” de creștere a acestui business, într-o „mare” aflată în plin proces de secare.

Coincidență, ziua de raportare a datelor Eurostat 31 mai, se suprapune cu Ziua mondială antifumat. În acest fel UE împarte, indirect, dreptatea între producătorii dintr-un sector industrial legal (care se confruntă cu cele dese si tot mai drastice limitări de promovare) și organizațiile anti fumat (care duc un război total ce vizează închiderea unui business cu o dimensiune deloc neglijabilă în economiile naționale).

Datele statistice releva o scădere a producției de tutun per total UE. În 2016 au fost produse, pe teritoriul Uniunii Europene, 527 miliarde de țigarete, cu 36 miliarde mai puține decât în anul precedent și cu aproape o 300 miliarde mai puține decât în urmă cu 10 ani, informează un comunicat publicat de Eurostat.

Producția UE pe 2016 echivalează cu 1.000 de țigarete (50 pachete de câte 20 de țigări) pe cap de locuitor.

Pe locul întâi în topul producătorilor se află Germania, cu 32% din totalul Uniunii Europene. Practic, o țigară din trei fabricate în eurozonă provine din Germania.

Pe locurile următoare se clasează Polonia (99 miliarde de țigarete, sau 19% din totalul UE) și România (77 miliarde, 15%).

Grecia (31 miliarde de țigarete fabricate), Portugalia (27 miliarde), Bulgaria (21 miliarde) au o cotă în jur de 5% din totalul producției UE.

Cei mai mari producători de țigarete din România sunt British-American Tobacco, Japan Tobacco, Philip Morris, China Tobacco, Rom-Ital.

Cei mai mari cinci jucători din industria tutunului au avut în 2016 o cifră de afaceri cumulată de 15,3 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de 2015, în pofida faptului că anul trecut s-a interzis fumatul în spaţiile publice din România, potrivit ZF.ro.

Profiturile cumulate ale celor mai mari producători de ţigarete au crescut, ajungând la un total de 1 miliard de lei anul trecut, în creştere cu 65% faţă de anul 2015.

Paradoxal, în România, business-ul cu țigarete a crescut după ce, la 17 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016, care practic a interzis complet fumatul în spațiile publice.

Actul normative este unul foarte restrictiv. Fumatul mai este permis numai în zone special amenajate, care îndeplinesc următoarele condiții: încăperile să servească exclusiv fumatului; să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie amenajate respectându-se regulile de prevenire şi stingere a incendiilor; să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare tip „cameră pentru fumat”, „loc pentru fumat”.

Articolul precedentCopii la mare înălțime. Tot mai multe familii de români își iau juniorii în călătoriile cu avionul
Articolul următorPremierul reacționează la ”contraindicațiile” producătorilor de medicamente

Comments are closed.