România a avut anul trecut cea mai mică productivitate a resurselor naturale din întreaga Uniune Europeană. Din fiecare kilogram de resursă naturală, țara noastră obține de 5 ori mai puțini bani decât media europeană, potrivit datelor Eurostat. Și mai grav este că, de la an la an, eficiență gestionării resurselor a scăzut.

n timp ce media europeană a productivității resurselor naturale a fost de 2,22 euro/kilogram, în România aceasta a fost de 0,38 euro/kg, iar în Bulgaria de 0,43 euro/kilogram. La polul opus, Olanda a avut cel mai bun rezultat din Europa, de 5,4 euro/kilogram. Luxemburg şi Italia completează podiumul celor mai eficiente țări din punct de vedere al resurselor.

Chiar și după conversia la puterea de cumpărare a fiecărei țări, România şi Bulgaria rămân pe ultimele locuri în UE. Doar Estonia mai are o productivitate a resurselor naturale atât de mică.


Sursa: ec.europa.eu/eurostat


Analiza publicată marți de Eurostat mai arată și faptul că productivitatea resurselor naturale în România a scăzut constant în ultimii ani.

Productivitatea resurselor măsoară eficiența resurselor naturale utilizate de economie. Aceasta indică dacă creșterea economică este compatibilă cu utilizarea mai eficientă a resurselor naturale din mediul înconjurător. Sectoare puternice ale serviciilor şi tehnologiei cunoaşterii, precum şi ratele ridicate ale reciclării tind să stimuleze productivitatea resurselor.

Articolul precedentProfit uriaș în pandemie. Testarea PCR în România, peste 2,5 miliarde de lei
Articolul următorFlorin Cîțu nu vrea să dea bani băncii controlate de Rusia și cere verificarea propunerii înainte de Alexandru Nazare