România, campioana Europei la creșterea salariilor

România se află pe primul loc în UE la creșterea costului orar cu forța de muncă în primul trimestru, urmată de Letonia și Ungaria.

Costul orar cu forța de muncă a urcat, în primult trimestru din 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 2,0% în zona euro și cu 2,7% la nivelul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat publicat vineri de Eurostat.

În ultimul trimestru din 2017, creșterile au fost de 1,4% în zona euro și 2,3% în UE.

Costul cu forța de muncă are două componente: costurile salariale și cele ne-salariale.

Costurile salariale includ remunerații directe, bonusuri, indemnizații plătite angajatului în schimbul muncii depuse, plăți pentru sistemele de economisire ale angajaților, plăți pentru zile nelucrate, plăți reprezentând cheltuieli pentru hrană, carburanți, mașini de serviciu.

Costurile ne-salariale includ contribuțiile sociale ale angajatorilor plus impozitele pentru ocuparea forței de muncă considerate drept costuri ale forței de muncă, minus subvențiile destinate să ramburseze integral sau parțial costul angajatorului de remunerație directă.

În zona euro, în primele trei luni ale acestui an comparativ cu intervalul similar al anului precedent, costurile salariale au crescut cu 1,8%, iar cele ne-salariale cu 2,6%, după ce în ultimul trimestru din 2017 se înregistraseră creșteri de 1,6%, respectiv 0,8%.

În UE 28, în primul trimestru din 2018, costurile salariale au urcat cu 2,7%, iar cele ne-salariale cu 2,9%, după ce în T4 din 2017 salturile au fost de 2,4% și 1,9%.

În zona euro, în T1 2018 față de T1 2017, costul orar cu forța de muncă a urcat cu 2,0% în industrie, 2,0% în construcții, 2,5% în servicii și 1,2% în economia non-business. În UE 28, creșterile au fost de 3,1% în industrie, 3,6% în construcții, 2,9% în servicii și 2,1% în economia non-business.

Sursa: Eurostat

În primul trimestru al anului 2018, cele mai mari avansuri ale costului orar cu forța de muncă au intervenit în România (12,7%), Letonia (11,2%), Ungaria (10,3%), în timp ce Portugalia a înregistrat o scădere de 1,5%.

Articolul precedentFondul Suveran de Dezvoltare va trebui votat și de Curtea Constitutională
Articolul următorCand SUA și UE se ceartă suferă România. Dolarul zdrobitor azi la BR

Comments are closed.