Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,6618 lei/euro, în scădere cu 0,08% faţă de nivelul atins joi.

Leul a fost cotat vineri, în ultima zi a săptămânii la 4,6618 unități pentru un euro, în scădere cu 0,08% mai puțin decât joi, când urcase la 4,6656 lei.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9462 lei la 4,0162 lei.

Cursul francului elveţian a crescut de la 4,0129 lei la 4,0290 lei.

Creșterea dolarului față de leu se explică prin întărirea monedei americane față de principalele valute și în special față de euro după decizia de joi a BCE.

Euro s-a depreciat puternic în fața dolarului american, înregistrând cea mai mare scădere săptămânală din ultimele 19 săptămâni după ce neașteptat Banca Centrală Europeană a lăsat ieri dobânda cheia la minimul istoric și nici nu se gândește s-o majoreze anul acesta.

Moneda unică a pierdut brusc după anunțul BCE 1,9% din cotație, pe măsură ce investitorii s-au refgugiat în dolari și yeni japonezi. Vineri euro s-a stabilizat la 1,1573 dolari pe unitate.

Analiștii nu sunt optimiști și văd în continuare o depreciere a monedei unice pe termen scurt, bazată pe încetinirea creșterii economice din zona euro, instabilitatea politică din Italia și tensiunile comerciale la nivel global.

„Europa are nevoie de date statistice mai bune pentru a calma dezbaterea referitoare la rata dobânzii și pentru a oferi un climat politic mai cald care să ofere încredere că normalizarea conduce la o monedă mai puternică”, a declarat Kit Juckes, de la Societe Generale, citat de Reuters.

„1,15 dolari/euro este crucial. Este, de asemenea, previziunea noastră pentru cotația din septembrie, cu o creștere treptată ulterior „, a mai spus el.

Articolul precedentRomânia, campioana Europei la creșterea salariilor
Articolul următorInflația din România, mai mult decât dublă față de media UE

Comments are closed.