Frica de ROBOR lovește în programul Prima Casă

Când prețurile imobilelor cresc, iar dobânda la credite este din ce în ce mai mare, cei cu venituri reduse ezită să achiziționeze o locuință.

„Creșterea indicelui Robor a făcut ca programul Prima Casă să nu mai fie atât de solicitat, deoarece acest program se adresează exact persoanelor cele mai vulnerabile din punct de vedere economic”, a declarat Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari.

Potrivit lui Vîlceanu, aceste persoane se califică din ce în ce mai greu pentru o achiziție imobiliară din două motive: prețurile au crescut și creditele s-au scumpit.

Plafonul programului Prima Casă pentru 2018, al zecelea an de derulare, este de 2 miliarde de lei, iar până la începutul lui septembrie, a fost accesat în proporție de 75%.

Astfel, în primele opt luni ale anului, au fost acordate 16.600 de garanţii şi promisiuni de garantare, după cum a spus recent Alexandru Petrescu, director general al Fondului National de Garantare a Întreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM), instituția care coordonează activitatea de creditare.

De la începuturile sale și până acum, programul a fost accesat de 245.000 de solicitanți. 70% dintre beneficiari sunt tineri cu vârste sub 35 de ani.

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat luni la 3,17%. Vineri, indicele a crescut de la 3,15% la 3,17%. Pe parcursul acestui an, indicele a urcat destul de puternic. La 3 ianuarie 2018, Robor la trei luni era de 2,05%. În prima zi de tranzacționare a anului trecut, 3 ianuarie 2017, indicele a fost de 0,87%.

Prima Casă este un program al Guvernului României, lansat la data de 20 mai 2009, destinat sprijinirii persoanelor care achiziționează pentru prima dată o locuință și nu au beneficiat în trecut de credit ipotecar.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională a României (BNR).

Articolul precedentRezultatele luptei comerciale dintre Trump și Canada: mult zgomot pentru nimic
Articolul următorScandalul Dieselgate continuă: grupul Volkswagen îl concediază pe șeful Audi

Comments are closed.