Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat joi la 3,31%, după ce miercuri scăzuse față de ziua anterioară (3,32%), a comunicat Banca Națională a României.

ROBOR la 3 luni este principalul indice în funcție de care se calculează dobânzile variabile la majoritatea creditelor în lei.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut joi la 3,49%. Miercuri, acest indice scăzuse la 3,53%.

Indicele ROBOR la 9 luni a stagnat la 3,58%, la fel ca și  ROBOR la 12 luni care s-a oprit la 3,64%.

Din luna septembrie, Banca Națională a României a introdus lichidități importante în sistemul bancar. Chiar la începutul acestei săptămâni, BNR a injectat în piața bancară, 16,65 miliarde de lei, printr-o operațiune de tip repo cu scadența la 7 zile, la o dobândă de 2,5% pe an, egală cu dobânda cheie. Suma de 16,65 miliarde de lei luată de bănci este cea mai mare cel puțin din ultimii 17 ani, pentru care există date pe site-ul BNR. Suma corespunde cu așteptările pieței, având în vedere necesarul mare de finanțare al Guvernului pe finalul anului.

Operațiunile repo efectuate în mod regulat de către Banca Națională este necesară pentru reușita programului de emisiuni de titluri de stat de către Ministerul Finanțelor.

Articolul precedentCreșterea consumului de energie cu 4,3% se datorează sectoarelor industriale energofage (INS, date 2017)
Articolul următorFebra Internetului. Utilizatorii români cumpără masiv online

Comments are closed.