ROBOR la 3 luni bate record după record: BNR ar putea majora din nou dobânda-cheie. Ratele EXPLODEAZĂ, avertismentul specialiștilor

În plin val al scumpirilor, vin vești din ce în ce mai proaste pentru românii care au credite. Banca Națională a României ar putea majora din nou dobânda-cheie, la doar o lună de la ultima modificare. Dobânda ar putea ajunge la 4%, iar indicele ROBOR ar putea atinge cel mai înalt prag, de 6 procente, în doar câteva luni. Asta înseamnă că ratele creditelor vor exploda. 

Oamenii care au credite vor plăti rate uriașe din cauza ROBOR. Față de anul trecut, indicele s-a triplat.

Iar previziunile sunt sumbre. ROBOR la trei luni va înregistra valori record din cauza inflației. Inclusiv indicele IRRC, cel după care se calculează ratele contractate după anul 2019 va crește.

„Inflația și dobânzile sunt în strânsă legătură, cu cât crește inflația, cu atât BNR va încerca să crească dobânzile pentru a scumpi creditul și a stăvili inflația. Tendința de creștere a dobânzilor va continua, suntem abia la începutul acestui ciclu. Să ne așteptăm la o creștere de 7-8% pentru ROBOR și 4-5% pentru IRCC”, a avertizat analistul economic Adrian Negrescu.

Banca Națională a României ia în calcul să majoreze dobânda de politică monetară cu încă 5 procente. Asta după ce, în urmă cu o lună dobânda cheie a urcat la 3,5%. Și țări precum Polonia, Ungaria sau Cehia au majorat dobânzile la cel mai înalt nivel din ultimii ani.

CÂT A CRESCUT ROBOR

ROBOR LA TREI LUNI – 5,20%
ROBOR LA ȘASE LUNI – 5,31%

EVOLUȚIA ROBOR LA TREI LUNI

mai 2021: 1,59%
noiembrie 2021: 2,6%
ianuarie 2022: 3,02%
martie 2022: 3,87%
mai 2022: 5,20%

Sursa: BNR/Realitatea Plus

Articolul precedentMarius Budăi: De voucherele de 50 de euro vor beneficia peste 2,3 milioane de români
Articolul următorUcraina sistează de MIERCURI gazele rusești către Europa – Alternativa, contestată de gigantul Gazprom