Ucraina oprește de miercuri gazele rusești către Europa. Compania ce operează sistemul de gaze al Ucrainei spune că rușii au ocupat punctul prin care se livrează aproape o treime din gazele rusești către Europa și trebuie redirecționate din alt punct. Gigantul rus Gazprom susține că nu vede un caz de forță majoră în cazul companiei ucrainene. 

Ucraina a anunţat marţi că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritorul ucrainean către Europa.

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a anunțat că de miercuri va suspenda fluxurile pe ruta Sohranivka, declarând ”caz de forţă majoră”. Compania a informat marți că pe 11 mai 2022, de la ora  07 a.m., preluarea de gaze către GTS al Ucrainei nu va putea fi efectuată la acest punct.

Compania a declarat într-un comunicat că nu poate opera la stația de compresoare de gaz „Novopskov” și la „Sokhranivka” din cauza „interferenței forțelor ocupante (ruse – n.red.) în procesele tehnice”. GTSOU a anunțat că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare  „Sudzha”, situat pe teritoriul controlat de Ucraina.

Rețeaua europeană de conducte pentru gazul rusesc

Imagine

După problemele companiei ucrainene, Gazprom, ce deține monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a recunoscut că a primit o notificare din partea Ucrainei dar „nu vede nicio dovadă de forţă majoră sau obstacole pentru a continua ca înainte”. Mai mult, Gazprom a precizat că îşi îndeplineşte toate obligaţiile faţă de cumpărătorii de gaze din Europa. În același timp însă, GTSOU susține că apelurile sale au rămas fără ecou din partea Gazprom.

Staţia de compresoare Novopskov din regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, în Donbas, a fost ocupată de forţele ruse şi de luptători separatişti, imediat după ce Rusia a anunțat invadarea Ucrainei. Punctul în care dorește Ucraina să transfere tot fluxul se află în nord-est.

După începerea invaziei, „mai multe instalații GTS sunt situate pe un teritoriu controlat temporar de trupele ruse și de administrația de ocupație. În prezent, GTSOU nu poate efectua control operațional și tehnologic asupra CS „Novopskov” și a altor active situate în aceste teritorii. Mai mult, interferența forțelor de ocupare în procesele tehnice și schimbările în modurile de funcționare a instalațiilor GTS, inclusiv prelevarea neautorizată de gaze din fluxurile de tranzit de gaze, a pus în pericol stabilitatea și siguranța întregului sistem ucrainean de transport al gazelor”, a mai anunțat compania.

„Pentru a-și îndeplini obligațiile de tranzit către partenerii europeni în totalitate și în conformitate cu termenii acordului, este posibil să se transfere temporar capacitatea indisponibilă de la punctul de interconectare fizică „Sokhranivka” la punctul de interconectare fizică „Sudzha” situat pe teritoriul controlat de Ucraina”, a mai explicat compania.

Articolul precedentROBOR la 3 luni bate record după record: BNR ar putea majora din nou dobânda-cheie. Ratele EXPLODEAZĂ, avertismentul specialiștilor
Articolul următorLegea privind exploataea gazelor offshore din Marea Neagră ajunge miercuri în plen