Industria românească a încetinit în ultimele două luni, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP și SNSPA și publicat marți.

Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50, potrivit barometrului comandat de Erste BCR.

În fiecare lună, IRSOP și SNSPA întreabă un eșantion de manageri dacă în firma lor producția, comenzile, stocurile, angajările și alți parametrii au crescut sau au scăzut față de luna precedentă.

Scăderea activității s-a produs timp de două luni la rând, mai puternic în aprilie față de martie și ceva mai ușor în mai față de aprilie, potrivit raportului. De fiecare dată, activitatea s-a redus la aproape toți indicatorii măsurați de barometru.

În fiecare lună, IRSOP și SNSPA întreabă un eșantion de manageri dacă în firma lor producția, comenzile, stocurile, angajările și alți parametrii au crescut sau au scăzut față de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50 de puncte.

Scăderea activității s-a produs timp de două luni la rând, mai puternic în aprilie față de martie și ceva mai ușor în mai față de aprilie, potrivit raportului. De fiecare dată, activitatea s-a redus la aproape toți indicatorii măsurați de barometru.

”Când indicatorii fluctuează independent, riscurile pentru industrie sunt în general mici. Dar când majoritatea indicatorilor coboară împreună apare o situație care semnalează riscuri crescute. Pierderea elanului reprezintă un semnal îngrijorător, pentru că urmează lunile de vară când activitatea scade oricum din motive sezoniere, iar recuperarea creșterii pierdute este aproape imposibilă. În plus, încrederea managerilor a început să se topească mai rapid. Așteptările lor pentru următoarele luni au atins nivelul cel mai coborât din acest an”, se arată în raport.

Volumul producției a scăzut la 59 de puncte față de 60 în aprilie și 65 în martie. Creșterea rămâne pozitivă, dar e mai slabă decât în mai 2017, iar o scădere timp de două luni sugerează un gol mai substanțial la nivelul cererii interne și externe.

”Stocurile au început să se golească, pe fondul scăderii comenzilor și a producției. Indicatorul a coborât de la 50 de puncte la 47 în zona de contracție”, se arată în raport.

Comenzile noi au scăzut de la 59 la 58 de puncte, o scădere aparent mică, dar persistența ei creează riscuri mari, avertizează specialiștii. Industria ar putea produce mai puțin în lunile care urmează, iar, pe de altă parte, nici un alt factor nu erodează încrederea managerilor la fel de puternic ca declinul comenzilor.

”Comenzile pentru export au scăzut mai drastic, de la 55 în aprilie la 52 în mai. Exportatorii au probleme mai mari decât în perioada similară din 2017. Media indicatorului pentru comenzi la export pe primele 5 luni din 2018 este numai 55 față de 60 în primele 5 luni din anul trecut. Scăderea este destul de alarmantă și poate fi asociată cu încetinirea ratei de creștere și a cererii din zona euro”, se arată în raport. Totodată, importurile de materii prime au crescut însă de la 57 în aprilie la 61 în mai, în condițiile în care au importat mai mult atât exportatorii cât și non-exportatorii.

”Interesant este și faptul că indicatorul importurilor este mult mai volatil decât cel al exporturilor, iar abaterea standard este mai mare. În consecință, pe termen mediu și lung, importurile sunt mai instabile și influențate de un număr mai mare de factori diferiți decât exporturile”, se arată în raport.

Specialiștii avertizează că numărul de angajați a atins pragul de jos al zonei de expansiune – 50 de puncte, rezultatul fiind previzibil, pe baza tiparului din 2016 și 2017. ”Pe timp de vară, industria disponibilizează un număr de salariați din cauza influențelor sezoniere descendente asupra producției.

Dacă nu apare un boom de comenzi noi, ne putem aștepta ca în perioada iunie-august indicatorul pentru numărul de angajați să coboare în zona de contracție, sub 50 de puncte”, se arată în raport.

Totodată, costurile de producție rămân în continuare o amenințare pentru industrie – indicatorul s-a situat în mai la 69 de puncte în zona de creștere, cu 1 punct mai puțin decât în aprilie. Astfel, media costurilor pe primele 5 luni din 2018 a fost mai mare decât anul trecut între ianuarie și mai – 71 față de 67 de puncte.

”Prețurile încasate de firme au crescut ușor de la 60 în aprilie la 61 în mai. O tendință de creștere a prețurilor, în condiții de scădere a comenzilor și a producției ar putea semnala un efect de inflație”, se arată în raport. În aceste condiții, indexul de optimism al managerilor a scăzut de la 66 în aprilie la 63 în mai, valoarea indexului rezultând din agregarea așteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producția și încasările viitoare. ”Încrederea managerilor s-a redus cel mai mult la capitolele comenzi interne și externe, volumul producției și importurile de materii prime.

Scăderea efectivă a activității în mai față de aprilie, însoțită și de scăderea așteptărilor viitoare ale managerilor sugerează că sunt puține șanse să vedem un reviriment spectaculos în lunile care urmează”, se arată în raport.

Raportul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-22 iunie 2018.

Articolul precedentViața pe 4 roți. Mașina devine a doua casă a românului
Articolul următorBT începe conversia în lei sau euro a creditelor în franci elvețieni preluate de la Bancpost

Comments are closed.