Restructurare la General Motors: dispar 8.000 de locuri de muncă și 3 fabrici

General Motors a declarat, luni, că va reduce producția modelelor cu vânzare lentă și va reduce forța de muncă nord-americană ca urmare a unei piețe în stagnare pentru mașinile tradiționale pe benzină, realocând o cotă mai mare a investițiilor în zona de vehicule electrice și autonome.

Anunțul reprezintă cea mai mare restructurare din America de Nord pentru producătorul de mașini de la falimentul său de acum un deceniu. Acțiunile GM au crescut cu 7,6%, până la 38,66 dolari în sesiunea de tranzacționare curentă.

General Motors intenționează să oprească producția anul viitor la trei fabrici de asamblare – Lordstown din statul Ohio, Hamtramck din Michigan și Oshawa din Ontario. De asemenea, compania intenționează să oprească construirea mai multor modele ce sunt acum asamblate în aceste facilități de producție, inclusiv Chevrolet Cruze, Cadillac CT6 și Buick LaCrosse. Modelul din clasa compactă Cruze va fi scos din piața SUA în 2019, conform anunțului citat de Reuters.

Fabricile din Baltimore, statul Maryland și Warren, statul Michigan, care asamblează componentele sistemului de propulsie, nu vor mai avea produse care să le fie alocate după 2019 și, astfel, devin expuse riscului de închidere. De asemenea, producătorul va închide și două fabrici din afara Americii de Nord, dar pe care nu le-a făcut publice deocamdată.

„Suntem în plin proces de reajustare a capacității de producție, astfel încât să fie potrivită pentru realitățile pieței”, a declarat directorul executiv, Mary Barra, adăugând că reducerile anunțate au fost determinate de schimbările din industria auto. Barra a declarat că, în următorii doi ani, compania va dubla resursele dedicate vehiculelor electrice și autovehiculelor autonome.

Sindicatul UAW (United Automobile Workers) a promis să „conteste această decizie a General Motors pe orice cale legală, contractuală și de negocieri colective deschisă membrilor noștri”.

Forța de muncă salariată din America de Nord, inclusiv inginerii și directorii, va scădea cu 15%, sau aproximativ 8.000 de locuri de muncă. Compania a declarat că va reduce numărul executivilor cu 25% pentru a „simplifica luarea deciziilor”.

GM a anunțat că va avea de suportat costuri înainte de impozitare de 3 până la 3,8 miliarde de dolari în urma reducerii de personal, dar se așteaptă ca aceste acțiuni să genereze o îmbunătățire a fluxului de numerar anual cu 6 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2020.

Barra a mai declarat că General Motors poate reduce cheltuielile de capital anuale cu 1,5 miliarde de dolari și poate spori investițiile în vehicule electrice și autonome deoarece a finalizat investițiile în generațiile noi de camioane și vehicule utilitare sportive (SUV). Aproximativ 75% din vânzările sale globale vor proveni de la doar cinci arhitecturi ale vehiculelor în prima parte a decadei 2020.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Marii câştigători ai contractelor de autostrăzi: ce constructori încasează deocamdată „potul” cel mare
Articolul următorStatul cere și obține modificarea ordinii de zi pentru AGA la Nuclearelectrica