Statele Unite au acuzat, miercuri, China că ar fi piratat baza de date a gigantului hotelier Marriott, care conține informații cu privire la 500 de milioane de clienți, relatează AFP.

Baza de date piratată conținea nume, posibile coordonate, poate chiar numere de carduri bancare și pașapoarte pentru cel puțin o jumătate de miliard de clienți.
Potrivit New York Times, anchetatorii au descoperit coduri și proceduri similare celor folosite de hackeri chinez și niciuna din informațiile copiate nu a apărut pe ”dark web”, fața nevăzută a internetului, unde se refugiază infractorii.

Jurnaliştii americani cred că acţiunea ar face parte dintr-un plan extrem de amplu, la nivel global, prin care China vrea să colecteze cât mai multe informații personale despre cetăţeni americani. Până acum, cel mai masiv atac de această natură a fost intruziunea într-o bază de date de 20 de milioane de funcționari publici.

Atacul asupra bazei de date Marriott nu face parte din această anchetă, fiind descoperit în septembrie și făcut publică pe 30 noiembrie.
Relaţiile economice dintre Washington şi Beijing s-au tensionat din nou, după un scurt armistiţiu, ca urmare a arestării, în Canada, a fiicei fondatorului Huawei.
Meng Wanzhou, director financiar în gigantul IT chinez, a fost arestată săptămâna trecută pe aeroportul din Vancouver, la cererea autorităților americane, sub acuzaţiile de fraude prin încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite împotriva Iranului.
Cazul a provocat o reacţie de embargou tehnologic asupra unor produse din China în mai multe ţări, dar şi de boicotarea unor produse americane în China.

 

 

Articolul precedentOltchim, după cinci ani de insolvenţă a redevenit o poveste de succes
Articolul următorProprietarul firmei de tranzacţii cu bitcoin CoinFlux a fost reţinut la Cluj şi poate fi extrădat în SUA