Rareș Bogdan a anunțat cu cât vor crește, cel mai sigur, pensiile românilor de anul viitor, în exclusivitate, la Realitatea PLUS. Europarlamentarul și prim-vicepreședintele PNL a explicat până la ce procente de majorare poate rezista bugetul proiectat de Ministerul de Finanțe, vineri seară, la Controversat, cu Ionela Arcanu.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a explicat că majorarea pensiilor românilor se va face cu un anumit procent la care „rezistă bugetul”.

„Nu am cifrele de la Ministerul Finanțelor, va trebui sa vina dl ministru Câciu cu datele pe buget, să vină cu o proiecție pe buget. Daca nu le are la sedință, datele, proiecția, va veni zilele următoare. Prima ședință de coaliție va fi luni (17 octombrie – n.red.), la ora 17.00. Cu siguranta, creșterea pensiilor trebuie să fie cu creșterea inflației sau cât mai mare cu putință, pentru că, din păcate, a scăzut mult puterea de cumpărare.

Atât bunicile, cât și mamele noastre, toți care o viață au contribuit la sistemul de pensii așteaptă o compensare, un ajutor, un drept al lor, că nu este ceva ce le facem cadou, este dreptul acestor oameni să aibă această creștere. 

De ce consider că 16% nu e suficient. Acum au crescut prețurile, ar trebui 20, 25%, dar nu ai de unde. Trebuie să fim extrem de conștienți și extrem de raționali, bugetul suportă o anumită sumă fără să se dezechilibreze.

Acest procent, foarte probabil, va fi, cu siguranță, undeva peste 10%, nu pot să spun dacă va fi de 11, de 13, de 16, de 18 sau de 14 la sută. Vom vedea în funcție de proiecția bugetară.

La cât au fost profiturile din energie, la cât a crescut bugetul public, ar trebui să ne gândim serios, ar trebui să dublăm cu investiții, avem pragul de 7 la sută, am atins o bună parte dar nu l-am depășit. Dar în momentul în care facem investiții, conștientizăm momentul foarte bun prin care trece România, datorită creșterii importanței Portului Constanța, unde a crescut de patru ori tranzitul de marfă, faptul că avem o șansă uriașă să devenim jucători pe piața de energie pe zona de gaz, poate ne gândim și facem o proiecție mai ambițioasă, sprijinim mediul privat, tragem mai repede banii din PNRR și creștem peste 65 % și reușim să creăm plus la buget pentru a avea pentru seniorii României cât mai mult la pensie.

Nu trebuie să ne fie teamă să găsim  formulele de atras bani la buget, dar sa mergem cu un procent cât mai mare posibil din 1 ianuarie”, a explicat Rareș Bogdan, vineri seară, la Controversat, cu Ionela Arcanu.

Despre procentul de 25% de creștere a pensiilor cerut de pensionari, Rareș Bogdan a spus că „rămâne ca Guvernul, Ministerul Finanțelor să vină cu proiecția corectă și să nu dezechilibreze bugetul”. 

„Dar toată această creștere de pensii trebuie gândită în directă concordanță cu creșterea de investiții. Dacă aducem mai mulți bani la buget, dacă vom sprijini mai mult mediul privat, dacă vom înțelege că putem juca major atât în zona de alimente, grâu, transport, fluvial, maritim, cele 24 de mii pe zi de containere, că în Oil Terminal stai trei-patru săptămâni să descarci un vapor de petrol, ca în mariel porturi din Rotterdam, Pireu, Anvers, Hamburg. Trebuie să gândim dublat, și nu doar de unde luăm să creștem pensiile, ci cum facem să crească bugetul ca să creștem ușor pensiile”, a mai declarat Rareș Bogdan, la Controversat.

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentRareș Bogdan, avertisment în criza facturilor românilor: „Trebuie presiune pe furnizori. Băieți, nu sunteți într-un stat fără câini!”
Articolul următorGigacaloria costă dublu, facturile explodează din nou

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau