Propunerea de execuție bugetară a Italiei ar putea fi respinsă de Comisia Europeană (surse)

Guvernul italian nu exclude varianta în care Comisia Europeană să decidă, marți, în premieră, să îi ceară unui stat membru să-și revizuiască proiectul de buget, a declarat, duminică, o sursă guvernamentală.

Comisia este nemulțumită de o încălcare fără precedent a normelor fiscale ale Uniunii Europene. Proiectul de buget pentru 2019 al Italiei țintește o creștere a deficitului la 2,4% din PIB, de la 1,8% în 2018, conform Reuters.

De la primirea, în 2013, a unor competențe consolidate în ceea ce privește planurile bugetare ale statelor membre, Comisia nu a cerut niciodată unei țări să prezinte un buget revizuit.

Datoria publică a Italiei, în valoare de 2,3 mii de miliarde de euro, una dintre cele mai mari din lume, face ca țara să fie vulnerabilă și, totodată, o potențială sursă de contagiune pentru alte țări din zona euro.

Investitorii și-au redus expunerea pe titlurile de stat italiene cu 67 miliarde de euro de la constituirea unui guvern populist, în luna mai, trimițând prima de risc pe care Italia o plătește în raport cu titlurile suverane germane la 3,4%, cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii 5 ani și jumătate.

Graficul dobânzilor titlurilor de stat ale Italiei cu scadență la 10 ani, sursa: tradingeconomics.com

Sursa menționată a afirmat că ministrul economiei, Giovanni Tria, dar și premierul Giuseppe Conte, au militat în favoarea unei reduceri a țintei de deficit pentru anul 2019, la o reuniune a cabinetului, sâmbătă, însă fără succes. Nu a fost exclus un acord pentru reducerea obiectivului de deficit, acord la care s-ar putea ajunge pe parcursul unei perioade de trei săptămâni de negocieri cu Bruxelles-ul, care va urma respingerii actualului proiect de buget.

Solicitat să comenteze, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că oficialii CE și-au exprimat „preocupările serioase” față de proiectul de buget în față autorităților italiene, solicitând clarificări până cel târziu luni.

Duminică, vicepremierul Luigi Di Maio a declarat că guvernul lucrează la scrisoarea pe care o va trimite, luni Comisiei, adăugând că se aștepta la o reacție rapidă.

Di Maio, cel care conduce formațiunea anti-sistem Miscarea de 5 stele, a declarat pentru postul de televiziune de stat, RAI, că speră că explicațiile pe care le va oferi Roma „de-a lungul unui proces de discuție îndelungat… ar putea conduce Comisia Europeană să împărtășească obiectivele pe care le-am stabilit”.

Vineri, agenția de rating de credit Moody’s a redus rating-ul datoriei publice a Italiei la doar un pas deasupra nivelului junk (nerecomandat pentru investiții), motivând îngrijorarea față de planurile bugetare ale guvernului de la Roma.

„Am înțeles din conversațiile cu oficialii BCE (Banca Centrală Europeană) și cu investitorii, că dobânzile obligațiunilor au crescut, deoarece există o îngrijorare că acest guvern dorește să părăsească euro sau Uniunea Europeană”, a mai spus Maio.

„Vreau să vă spun, cu această ocazie, și vor fi alte ocazii solemne pentru a reafirma faptul că  nu există nici un Plan B (de a părăsi Europa), ci doar un Plan A care să schimbe Europa”. „Atâta timp cât sunt șeful acestei mișcări și un ministru al acestui guvern, voi garanta întotdeauna că Italia va rămâne în euro și în Europa”, a adăugat el.

Articolul precedentMineritul de criptomonede, în declin
Articolul următorCererea crescută la export din septembrie a dinamizat activitatea industrială

Comments are closed.