Promisiuni și vise guvernamentale. TVA de 5% în turism.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, joi, în ședința de Guvern, că Executivul va proceda la o reducere la 5% a TVA pentru turism, în timp ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost arătat cu degetul la ECOFIN de miniștrii finanțelor din celelalte țări UE, pentru cea mai mică rată de colectare a TVA din Uniunea Europeană.

TVA de 5% ar urma să fie aplicată de la 1 noiembrie. Decizia a fost semnată, joi, de Guvern. În prezent, TVA la cazare este de 9%.

Cota de TVA redusă la 5% ar urma să includă serviciile de restaurant şi catering, utilizarea facilităţilor sportive, parcurile de distracţii şi recreative, oficialii nutrind speranța că reducerea cotelor de TVA va îmbunătăți colectarea.

Este puțin probabil ca asta să se întâmple, ținînd cont de ”spiritul” de Dâmbovița al multor proprietari de hoteluri sau restaurante.

Poate, dacă, autoritățile de control din ANAF ar aplica tehnica omologilor lor din Germania sau Austria, ar mai ameliora situația privind evaziunea fiscală din acest sector, lăudat, joi, de premierul Viorica Dăncilă.

”ANAF-ul” german nu stă la pândă să vadă câți turiști se cazează la hotel și nici câți bani s-au încasat. Serviciul său specializat pe turism numără cearceafurile remise lunar spălătoriilor de către hoteluri și taxează direct ocuparea pe pat, fără să mai aștepte o raportare contabilă.

Turismul ”la negru”, în special cel la pensiuni, produce cea mai mare evaziune, pentru ca aici rezervarile la cazare se fac pe principiul ”telefonul fără fir”.

Nici hotelurile nu fac excepție de la regulă, iar controalele autorităților sunt ineficiente.

„Turismul românesc este un domeniu dinamic şi cu potenţial de creştere. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că măsuri de stimulare, precum acordarea voucherelor de vacanţă, produc rezultate şi efecte pozitive pentru economie. Numărul turiştilor cazaţi în luna august 2018 a fost cu aproape 10% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Luăm astăzi încă o decizie importantă pentru sprijinirea acestui sector, reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată la 5% pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, citată de agenția publică.

Premierul a adăugat că România va avea astfel cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism, iar „experienţa din anii trecuţi dovedeşte că scăderea acestei taxe produce efecte pozitive în economie”.

În România, cota standard a taxei pe valoare adaugată (TVA) este de 19%, dar legislația fiscală prevede cote reduse de TVA pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii.

Pentru operatiunile taxabile in Romania se practică cota standard de 19% și cota redusa de 5% si 9%.

Potrivit Fiscalitatea.ro, valorile cotelor se aplică astfel:

1. Cota redusă de 9%

Potrivit articolului 291 din Codul Fiscal, cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri:

– livrarea de proteze și accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislației specifice, cu excepția protezelor dentare scutite de taxa;

– livrarea de produse ortopedice;

– livrarea de medicamente de uz uman și veterinar;

– cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

– livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completă sau înlocui alimentele; prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri;

– serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10 (berea la draft);

– livrarea apei potabile și a apei pentru irigațîi în agricultură;

– livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

2. Cota redusă de 5%

Conform articolului 291 din Codul Fiscal, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:

a) manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicitățîi;

b) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expozițîi și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m);

c) livrarea locuințelor că parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței.
în sensul prezentului titlu, prin locuința livrată că parte a politicii sociale se înțelege:

1. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari;

2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap;

3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m², exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafață utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcțîi, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite că atare și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește suprafață de 250 m², inclusiv amprenta la sol a locuinței, în cazul caselor de locuit individuale. în cazul imobilelor care au mai mult de două locuințe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuințe nu poate depăși suprafață de 250 m², inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuințe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuința cu cota redusă de 5%, respectiv:

(i) în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețînă nicio locuința în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%;

(îi) în cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețînă, fiecare sau împreună, nicio locuința în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%;

4. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primarii în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuința în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

Articolul precedentDecizie uluitoare: România a trecut la secret cifra de afaceri din retail dată Eurostat
Articolul următorTransparența E-Distribuție Muntenia pusă la îndoială de Consiliul Concurenței

Comments are closed.