Decizie uluitoare: România a trecut la secret cifra de afaceri din retail dată Eurostat

Din luna iulie, România nu mai permite oficiului statistic al Uniunii Europene, Eurostat, să publice date privind cifra de afaceri din retail.

Volumul comerțului cu amănuntul ajustat sezonier a scăzut, în august 2018 față de  iulie 2018, cu 0,2% în zona euro și a rămas neschimbat în Uniunea Europeană, potrivit estimărilor Eurostat.

În luna iulie volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,6% în zona euro și cu 0,2% în UE.

În august 2018, comparativ cu august 2017, indicele de vânzări cu amănuntul ajustat calendaristic a crescut cu 1,8% în zona euro și cu 2,4% în UE28.

Instituția europeană de statistică publică tabele cu evoluțiile pentru fiecare țară în parte. În dreptul României, în lunie iulie și august (cea mai recentă pentru care există date) apare litera „c”, iar legenda de la baza tabelelelor ne informează că acest indicativ înseamnă „confidențial”.

În iunie față de mai, România a înregistrat o scădere de 0,4%, iar în iunie 2018 comparativ cu iunie 2017, o creștere de 8,1%.

August față de iulie

În zona euro în august 2018, comparativ cu iulie 2018, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,6% pentru combustibilii auto și cu 0,3% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce produsele nealimentare a ramas stabil.

În UE, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,5% pentru produsele nealimentare, în timp ce combustibilii auto au scăzut cu 0,9%, iar alimentele, băuturile și tutunul cu 0,3%.

Dintre statele membre pentru care există date, cele mai mari scăderi ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrate în Letonia (-1,2%), Polonia și Franța (atât -0,7%), cât și Finlanda (-0,6%). Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Suedia (+1,2%), Portugalia (+1,1%), precum și în Irlanda, Ungaria și Slovenia (toate +1,0%).

August 2018 față de august 2017

În zona euro, în august 2018, comparativ cu august 2017, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 2,9% pentru produsele nealimentare și cu 0,9% pentru alimente, băuturi și tutun, 0,3%.

În UE, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 3,5% pentru produsele nealimentare și cu 1,3% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce combustibilul auto a rămas stabil. Dintre statele membre pentru care există date, cea mai mare creștere anuală a volumului total al comerțului cu amănuntul a fost înregistrată în Irlanda (+7,9%), Lituania (+7,4%), Ungaria (+6,8%) și Polonia (+6,5%). În Malta s-a înregistrat o scădere (-2,1%).

Articolul precedentBNR slăbește chinga. Leul reia deprecierea.
Articolul următorPromisiuni și vise guvernamentale. TVA de 5% în turism.

Comments are closed.