Uniunea Europeană pregătește un set de măsuri dure împotriva giganţilor tehnologici americani Google, Facebook, Amazon, Apple şi alții. Proiectul la care se lucrează, cunoscut drept Digital Services Act (Legea privind Serviciile Digitale) ar urma să le interzică acestora să-şi favorizeze propriile produse sau să-și oblige utilizatorii să accepte servicii la pachet, potrivit unui proiect de reglementări.

Într-o forma de lucru a documentului se prevede atât obligativitatea marilor companii de a partaja cu firmele rivale mai mici o serie de date despre clienți, pe care le-au colectat pe propriile platforme, cât și limitarea folosirii acestora, potrivit ArsTechnika.com.

Companiile din acest grup, denumite ”gatekeeper”, nu vor mai avea dreptul să preinstaleze exclusiv propriile aplicaţii și nici să-i condiționeze pe partenerii cu care colaborează, pe partea de software sau/și hardware să facă acest lucru.

O altă prevedere vizează anihilarea strategiei anticoncurențiale prin care majorii tech blochează accesul produselor rivale pe platformele sau în pachetele de servicii pe care  le controlează. Pe acest segment sunt vizate Apple şi Google, care impun restricții privind plăţile prin intermediul magazinelor de aplicaţii.

 

Articolul precedentEconomia britanică a înregistrat în trimestrul doi un declin record, de aproape o cincime
Articolul următorRezervele nationale ale României au scăzut, față de august, cu 3,3 miliarde de euro. 2 miliarde, răscumpărarea unor obligațiuni de stat din 2013