Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie au fost de 37,954 miliarde euro, cu peste 3,3 miliarde de euro mai mici față de ultima zi a lunii precedente, potrivit datelor publicate, joi, de către Banca Națională a României. Peste 60% din suma, aproximativ 2 miliarde de euro, o reprezintă rambursarea emisiunii de obligațiuni denominatã în euro din septembrie 2013, când la guvernare se aflau Victor Ponta (PSD). 

La 30 septembrie, rezervele valutare ale BNR au fost de 32,588 miliarde euro, fațã de 35,768 miliarde euro la 31 august, adică un minus de 3,18 miliarde de euro.

În cursul lunii au avut loc intrãri de 304 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valutã constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele, precum și ieșiri de 3,484 miliarde euro, reprezentând serviciul datoriei publice externe aferente luni septembrie de 2,171 miliarde euro (inclusiv rambursarea emisiunii de obligațiuni denominatã în euro din septembrie 2013 a Ministerului Finanțelor Publice, în sumã de 2,093 miliarde euro), modificarea rezervelor minime în valutã constituite de instituîiile de credit și altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5.366 milioane euro.

Plãțile scadente în luna octombrie 2020 în contul datoriei publice denominate în valutã, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumeazã circa 435 milioane euro.

Articolul precedentProiect: UE vrea să limiteze practicile anticoncurențiale ale giganților Google, Facebook, Amazon şi Apple
Articolul următorGuvernul lucrează la o ordonanță pentru eşalonarea la plată a obligaţiilor bugetare pentru 12 luni