Operatorii de transport feroviar de călători ar urma să-și primească integral subvențiile pe perioada stării de urgență sau alertă, indiferent dacă îndeplinesc sau nu indicatorii tren-kilometru sau călători – kilometru, potrivit unui proiect legislativ al Ministerului Transporturilor, publicat joi.
Modificarea vine ca urmare a faptului că prevederi și condițiile in vigoare nu mai pot fi îndeplinite pe fondul scăderii dramatice a transportului feriviar, ca urma a restricțiilor și a crizei ecpnpmice provocate de pandemia COVID:
Potrivit acualelor reglementări, operatorii care nu ating 13% din veniturile aferente activității de transport cu trenuri regionale și 40% cu trenuri inter-regionale sunt penalizați prin retragerea sumelor nerealizate din subvenție.

Pandemia a făcut ca veniturile înregistrate de operatori în perioada 15 martie-15 mai să fie cu mult sub nivelurile menționate. Astfel, la trenurile regionale nivelul veniturilor proprii în total au fost de 12,02% la CFR Călători, 7,13% la Regio Călători, 12,33% la Transferoviar etc. La capitolul trenuri inter-regionale ponderile sunt 67,68% la CFR Călători și cel mult 22% la operatorii privați, potrivit clubferoviar.ro.

Ca urmare, în documentația prezentată spre aprobarea Executivului de către Ministerul Transporturilor se propune ca „nerealizarea veniturilor minime obligatorii stabilite (…) în perioada stărilor de urgență și/sau alertă, nu va conduce la penalizarea operatorului prin diminuarea compensaţiei cu suma nerealizată din total venituri minime obligatorii.

 

Articolul precedentKlaus Iohannis: Deficitul a crescut „un pic”, dar economia își revine în V
Articolul următorProgramul de guvernare al PNL pe următorii 4 ani: Pensiile majorate cu 46%, salariul mediu ajunge la 1.000 euro, alocații dublate – VIDEO