În plină criză financiară, în care investitorii caută disperați căi de a-și proteja și redirecționa câștigurile, salvarea pare să vină dintr-o direcție aparent neașteptată: whisky-ul.  Investiţiile în arhicunosutul tip de alcool ar fi devenit mai profitabile decât populara monedă digitală Bitcoin, acţiunile în companii din S&P 500 și chiar aurul, considerat un refugiu sigur în momente dificile, notează The Times, citat de bussinesmagazine.ro.

Pe burse, un barique de whisky, evaluate la 100.000 de dolari în iulie 2018, ar fi ajuns să fie evaluate la 160.000 de dolari până la finalul lunii iunie.

„Perioadele de turbulenţe sociale reprezintă momente în care investitorii se uită mai atent la portofoliile lor şi iau în calcul modalităţi noi prin care pot să îşi protejeze şi să profite de economiile lor, iar această pandemie nu este diferită”, a explicat un manager din industrie interesul pentru acțiunile producătorilor de whisky.

Pentru cunoscători, interesul pentru investițiile în whisky nu este surprinzător; doar în Scoţia, cel mai mare producător mondial, sunt depoziytate aproape 22 de millioane de butoaie (baricuri).

Există chiar şi o firmă de investiţii şi brokeraj pentru această piaţă – Rare Whisky 101.

Iar daca vorbim de volatilitate, un termen frecvent folosit în limbajul bursier și de afaceri, în cazul băuturii scoțiene se aplică la propriu. În interval de un an, evaporarea poate duce la pierderea a până 2% din investiție. așa că păstrarea pentru o perioadă foarte lungă de timp devine riscantă.

 

Articolul precedentAvertisment Standard&Poors: Urmează un val de retrogradări ale ratingurilor de țară, sunt vizate și marile economii
Articolul următorPierderi uriașe pentru aeroporturile bucureștene, trafic redus cu două treimi, scădere a veniturilor cu 60%