31 de state, printre care țări puternic dezvoltate precum SUA, Japonia sau Marea Britanie, vor suferi o retrogradare a ratingului suveran sau vor fi avertizate că urmează o astfel de corecție, în cel de al doilea val global de revizuiri care au legătură cu criza coronavirus, a avertizat vineri agenţia S&P Global, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Este vorba de ratinguri din UE sau de ţări puternic dezvoltate precum Japonia, Marea Britanie sau SUA, care au fost capabile să implementeze măsuri fiscale şi pachete monetare destul de mari pentru a se apăra. Principalul punct pe care îl urmărim este direcţia în care se îndreaptă lucrurile în viitor. Dacă vedem că traiectoria se îndreaptă spre o direcţie structural diferită, atunci veţi vedea acolo unele mişcări de rating”, a afirmat directorul diviziei de ratinguri suverane de la agenţia S&P Global, Roberto Sifon-Arevalo

Printre marile economii care au o perspectivă „negativă” de rating se numără Australia, care beneficiază de un rating „AAA”, Italia şi Mexic, care au un rating „BBB”, şi Spania, care un rating „A”. În total, 31 de ţări, aproape un sfert din numărul total de ţări cărora S&P le atribuie un rating suveran, au o perspectivă „negativă” de rating, ceea ce în majoritatea cazurilor conduce la o retrogradare. Unele din aceste state au acumulat datorii echivalente cu 15-20 puncte din PIB, o schimbare care în mod normal ar fi durat patru sau cinci ani, şi se îndreaptă spre cheltuieli mai mari şi în următorii trei-cinci ani.

Potrivit analistului S&P, toate economii plătesc costurile colosale ale susţinerii sistemelor de sănătate, firmelor şi muncitorilor de la debutul pandemiei, cu efecte mai mult sau mai puțin severe asupra finanţelor publice.

Agenţia de evaluare financiară a retrogradat deja sau a revizuit perspectiva de rating pentru aproape 60 de ţări de la începutul acestui an.

„Efectuăm revizuiri. Acum şi în lunile următoare vom continua să facem acest lucru. Într-o primă fază vor fi modificări de perspectivă. Este vorba de acele ţări care este posibil ca, în câţiva ani, să revină la perspective stabile. Dar vor fi cele care nu vor reveni la stabil şi vor coborî pe scara de ratinguri”, a adăugat Sifon-Arevalo.

România beneficiază de rating favorabil investiţilor din partea agenţiilor internaţionale de evaluare financiară, acesta situându-se însă cu numai o treaptă peste calificativul „junk” (nerecomandat) și cu o perspectiva de rating negativă. Cu toate acestea, la finele lunii trecute ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat că se aşteaptă ca agenţia S&P să păstreze acest rating, potrivit Agerpres..

 

 

Articolul precedentMF vrea să suspende amenzile pentru neconectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF
Articolul următorProfit mare, dar volatil. Investițiile în whisky, mai rentabile decât cele în Bitcoint sau aur