Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti”, care administează cele două aeroporturi ale Capitalei, estimează că va avea la sfârșitul anului pierderi brute de aproape 130 de milioane de lei, din cauza resticților impuse pe fondul crizei Covid-19, potrivit proiectului de rectificare a bugetului, prezentat de Ministerul Transporturilor.

Pentru comparație, la mijlocul lunii martie, chiar înainte de impunerea stării de urgență în România, Compania de Aeroporturi estima un profit net de 356,8 milioane lei pentrun acest an.

În acest interval, traficul de pasageri pe aeroporturile bucureştene a scăzut dramatic faţă de valorile prognozate: cu 58,5% în martie, 98,4% în aprilie, 98% în mai și 94,5% în luna iunie.

Pe întregul an, numărul estimat de pasageri de 5,5 milioane reprezintă 35,60% din cel estimat în bugetul inițial de venituri şi cheltuieli (aproximativ 15,6 milioane), ceea ce va atrage o scădere a veniturilor totale ale aeroporturilor bucureștene  cu 59,33% (695,1 milioane lei).

Totodată, cheltuielile totale vor fi diminuate cu 16,42%, având în vedere scăderea traficului. În aceste condiții, câştigul salarial lunar mediu va scădea cu 0,33% faţă de nivelul aprobat la începutul anului. Nivelul indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administraţie a fost plafonat, ceea ce duce la scăderea cheltuielilor aferente contractelor de mandat cu 10,73%.

Pentru anul viitor, Compania de Aeroporturi București 2021 prevede un rezultat brut pozitiv de 15,6 milioane de lei, iar pentru 2022 se prevede o revenire a traficului aerian de pasageri și, în consecință, un profit de peste 200 de milioane de lei.

 

Articolul precedentProfit mare, dar volatil. Investițiile în whisky, mai rentabile decât cele în Bitcoint sau aur
Articolul următorFacebook și Instagram au eliminat peste 2 milioane de reclame care-i îndemnau pe americani să nu voteze